Toзи Golf GTI TCR от Lego има дори работеща DSG-трансмисия! (ВИДЕО)

0911
2020

Серията Technic вече повече от 40 години доказва, че Lego прави нещо повече от детски играчки. Цветните пластмасови блокчета могат да се използват за изграждане на изключително сложни машини и превозни средства, които удивително приличат на техните модели в реалния свят. Същото се отнася и за Lego-версията на състезателния автомобил Golf GTI TCR от майстора на Lego Щефан Аренд с псевдоним „nura_technic“. AUTO BILD разкрива какво прави творението на Lego толкова специално!

Джантите на TCR са изработени на 3D-принтер – но и оригинални части на Lego пасват.

На инженера са му били необходими две години за направата версията на GTI за състезанията с туристически автомобили. По този начин специалистът успява да възпроизведе максимално точно оригинала.

Две сервосистеми управляват DSG-кутията. Моделът на Lego разчита на четири предавки.

Lego TCR с множество детайли

В допълнение към четирицилиндров мотор под капака, Lego TCR има дори трансмисия с два съединителя. Предната ос разполага със стабилизираща щанга и независимо окачване. Тъй като теглото на модела е много голямо, е поставено окачване тип Pushrod. Джантите са направени на 3D-принтер, а гумите пасват и на Lego Technic Land Rover Defender. Мащабът на модела е 1:9.

DSG за модела на Lego

Без съмнение най-сложната част от проекта на Lego е скоростната кутия DSG. Тук тя е направена с четири предавки и се управлява от двe сервосистеми. Еднaта се грижи за първа и трета предавка, а другата – за втора и четвърта. Аренд разкрива, че за да заработи трансмисията добре, е била необходима направата на няколко прототипа. Резултатът е впечатляващ – и Lego дори демонстрира как функционира кутията във видеоклип в YouTube. Смяната на предавките изглежда много плавна. В истинския TCR клиентите могат да избират между автоматична DSG-трансмисия и секвенциална ръчна.

Досущ като при оригинала: дебели „раздувки“, огромно антикрило.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин