Toзи Golf GTI TCR от Lego има дори работеща DSG-трансмисия! (ВИДЕО)


9
ное.
2020

Серията Technic вече повече от 40 години доказва, че Lego прави нещо повече от детски играчки. Цветните пластмасови блокчета могат да се използват за изграждане на изключително сложни машини и превозни средства, които удивително приличат на техните модели в реалния свят. Същото се отнася и за Lego-версията на състезателния автомобил Golf GTI TCR от майстора на Lego Щефан Аренд с псевдоним „nura_technic“. AUTO BILD разкрива какво прави творението на Lego толкова специално!

Джантите на TCR са изработени на 3D-принтер – но и оригинални части на Lego пасват.

На инженера са му били необходими две години за направата версията на GTI за състезанията с туристически автомобили. По този начин специалистът успява да възпроизведе максимално точно оригинала.

Две сервосистеми управляват DSG-кутията. Моделът на Lego разчита на четири предавки.

Lego TCR с множество детайли

В допълнение към четирицилиндров мотор под капака, Lego TCR има дори трансмисия с два съединителя. Предната ос разполага със стабилизираща щанга и независимо окачване. Тъй като теглото на модела е много голямо, е поставено окачване тип Pushrod. Джантите са направени на 3D-принтер, а гумите пасват и на Lego Technic Land Rover Defender. Мащабът на модела е 1:9.

DSG за модела на Lego

Без съмнение най-сложната част от проекта на Lego е скоростната кутия DSG. Тук тя е направена с четири предавки и се управлява от двe сервосистеми. Еднaта се грижи за първа и трета предавка, а другата – за втора и четвърта. Аренд разкрива, че за да заработи трансмисията добре, е била необходима направата на няколко прототипа. Резултатът е впечатляващ – и Lego дори демонстрира как функционира кутията във видеоклип в YouTube. Смяната на предавките изглежда много плавна. В истинския TCR клиентите могат да избират между автоматична DSG-трансмисия и секвенциална ръчна.

Досущ като при оригинала: дебели „раздувки“, огромно антикрило.

Още по темата