/ Toзи дизелов Mercedes W 123 е на 7 милиона километра!

Toзи дизелов Mercedes W 123 е на 7 милиона километра!

Ако ни се наложи да пишем речник на автомобилния жаргон, към обяснението на думата „милионник“ би паснала идеална снимката на този Mercedes W 123 240 D (дълга база). Защото по информация на Tenerife News таксито има зад гърба си 7 милиона километра! И за да подчертаем дебело за какъв впечатляващ пробег става въпрос, ще си поиграем малко с числата: Benz-ът лимузина е обиколил света 175 пъти – или 9 пъти е покрил дистанцията до Луната и обратно.

Но най-точно ще бъде, ако кажем, че 30 000 пъти е обиколил Гран Канария. Mercedes-ът с 4-цилиндров дизелов двигател и 71 к.с. се използва на любимия като туристическа дестинация остров още от далечната 1988 г. Не е ясно колко пътници е превозил в рамките на 35-годишната си кариера.

Таксито W123 прави по 5000 километра на седмица

При това таксито продължава усърдно да трупа километрите, като все още работи на режим от три смени. Това се равнява на 700 километра на ден – или 5000 на седмица. Ето защо маслото на „дядото“ бива сменяно 52 пъти на година!

Допълнително се правят определени сервизни инспекции, които трябва да гарантират, че въпреки главозамайващия си пробег и достолепната си възраст Mercedes-ът няма да откаже. Двигателят – който е едва вторият за таксито – бива проверяван основно на всеки 1 милион километра от смяната.

За всеки случай таксиметровата компания си е подсигурила резервен двигател. Защото Benz-ът отдавна се е превърнал в емблемата й – и не трябва да си отива!

Дизеловият Benz е флагманът на таксиметровата компания

Първият собственик на компанията – Доминго, оставя и автомобила, и фирмата на сина си преди няколко години. Благодарение на един от шофьорите, който е и механик, през 2008 г. Mercedes-ът бива реставриран основно.

Много оригинални части са запазени, но някои компоненти са заменени с по-модерни за подобряване на комфорта. Оттогава Benz-ът отново е удвоил пробега си. И няма никакви планове да се спира – истински „вечняк“!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин