Titan G 500 4×4² – за него няма препятствия

Тунингованият от Alpha Armouring G-клас струва близо 2 млн. лева и издържа на атака с „Калашников“


31
юли
2017

Когато един мъж е висок 1,85 м, той обикновено е доволен – защото се „издига” над останалите. Има обаче определени моменти, в които дори хора с такъв калибър се чувстват съвсем малки. За целта трябва да се срещнат с G-клас, преработен от германската компания Alpha Armouring. Може би, това е най-голямото „кубче” на света.

Дори серийната модификация на офроудъра, произвеждан от близо 40 години в Грац, Австрия, съвсем не е дребосък. Който иска да седи още по-високо и да изпъква (най-вече в трафика, не извън пътя), може да предпочете и варианта 4х4 „на квадрат” с редукторни мостове. Има обаче клиенти (предимно от арабски произход), за които и това не е достатъчно. Именно те са най-честите клиенти на Alpha Armouring – и поръчват 4х42 да се превърне в истински титан, удължен с 60 см – след десет месеца ръчна изработка. Така колосът се простира на повече от 5 м, засенчвайки дори буса Sprinter.

Alpha Armouring oбаче не оставя нещата дотук. За да бъде сигурен новият собственик, че няма да има човек, който да не се загледа по колата, гигантът е „пипнат” допълнително отвън. Каросерията е решена в сив мат и „мината” с декоративни нитове, а от капака на двигателя „израстват” два могъщи шнорхела за засмуквания въздух, които минават по А-колоните, предницата е защитена с „корав” булбар, а зад тъмната радиаторна решетка са поставени сини сигнални светлини. Да, с този автомобил човек определено не може да демонстрира скромност.

Надали обаче това ще бъде проблем за клиентелата на модела. Всъщност на нея изобщо няма да й пука – защото е над нещата, както в буквален, така и в преносен смисъл. Германците предлагат и бронировка за машината, струваща близо 2 млн. лева – вероятно защото купувачите на „кубчето” имат повече зложелатели, отколкото приятели. Който поръча допълнителната сигурност, получава устойчиви на обстрел стъкла и гуми, които ще ви изведат от напечена ситуация дори с пробиви от куршуми. „Издържа дори на атака с автомат „Калашников”, разкрива шефът на Alpha Акерман.

Лукс до краен предел в интериора

Това, което отвън напомня на танк, предлага върхов лукс отвътре. В екземпляра от снимките Alpha Armouring поставя дори трети ред седалки – а всяко от кожените кресла разполага с масажна функция, управляема от iPhone. В облегалките са инсталирани монитори, а на пода откриваме висококачествен килим.

Отзад човек се чувства като в първа класа. Отпред Titan изобщо не се стреми да прикрива природата на първообраза си G-клас. Климатизираните седалки, тапицирани в мека кожа, са ни добре познати, кокпитът също не е променен – новост са единствено допълнителните бутони в тавана за сирените и за сигналните светлини.

При потегляне човек веднага усеща трите тона тегло на Тitan – въпреки наличието на мощен „осмак” с тунинг от Brabus. Многото килограми са осезаеми не само при ускорение, но и при спиране (нищо, че спирачната уредба е модифицирана) – но поне високата каросерия ви дава възможност да гледате далеч напред и да се подготвяте по-рано за случващото се на пътя. Но надали някой ще има нужда да се доказва на стартове от светофара с тази кола, а за спирането… хм, да му мислят другите!

Titan въздейства на психиката по различен начин в зависимост от това, къде е застанал човек. До колата той се чувства малък и беззащитен, сядането зад волана обаче създава усещането за тотална доминация над света – а както сме свикнали да виждаме по нашите географски ширини, и за безсмъртие.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин