Tesla Roadster 2: електрическият суперспортист ще се забави

0302
2021

400 км/ч, 1000 киломeтра пробег: новата Tesla Roadster ще бъде истински суперлатив. Според Илън Мъск феновете ще трябва да проявят малко повече търпение.

Играта с търпението започва да става нещо обичайно за почитателите на Tesla. Model 3 имаше затруднения със старта си и доставките. Сега същото се отнася и за Roadster. Първоначално конкурентът на Rimac C_Two трябваше да се появи на пазара още през 2020 г. Сега CEO-то на Tesla Илън Мъск обяви в Twitter, че производството на суперспортиста няма да започне преди 2022 г.  – вероятният пазарен старт на модела ще бъде в средата на 2022 г. Разработката на модела ще приключи в края на 2021 г., а още през лятото Мъск иска готов за движение прототип с финалния дизайн.

Tesla Roadster ще притежава уникално ускорение

С Roadster електрическите пионери се обръщат към началото си: суперспортистът бе произвеждан в периода от 2006 до 2012 г. Бъдещият вариант ще превъзхожда стария във всички дисциплини. Според калифорнийците спринтът от 0 до 60 мили в час (96 км/ч) ще се взема за под 2 секунди – така електромобилът ще бъде кандидат за най-бързо ускорение на сериен модел. Максималната скорост трябва да е 400 км/ч. За задвижването ще отговарят три мотора. Общо трите електромотора в Roadster ще разполагат с комбиниран максимален въртящ момент от 10 000 нютонметра!

Доста солена цена за електрическия суперспортист

Сензацията е обещаният пробег от 1000 километра. Илън Мъск твърди, че с напълно заредена батерия може да бъде изминато разстоянието от Лос Анджелис до Сан Франциско и обратно – без спиране в бокса.  При това не с „патрулна“ скорост, а с максимално разрешена за магистралата. Необходимата за целта енергия ще бъде осигурена от батерия с капацитет от 250 киловатчаса. Електрическата ракета вече може да се поръчва – срещу такса за резервация от над 80 000 лв. Заедно с цената на модела от около 340 000 лв., това прави общо 420 000 лв. за един от първите екземпляри.  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин