Tesla Model Y ще се казва Juniper след фейслифта си

1001
2024

Tesla Model Y е SUV-версията на Model 3 – която стана най-продаваният модел в света за миналата година. Вижте цялата (непотвърдена) информация за фейслифта

С Model Y Tesla преобърна автомобилния свят – през 2023 електрическият SUV стана най-продаваният модел автомобил в света. Бестселърът е базиран на Model 3 и се явява малкият брат на Model X.

Tesla Model Y може да бъде поръчана в три версии с различно задвижване и пробег, а за някои пазари извън Европа се предлага дори в седемместен вариант. В Германия най-евтината модификация с 299 к.с. и задно задвижване струва минимум 44 890 евро (ок. 100.000 лева), а топверсията Model Y Performance AWD с 514 „коня“ – 60.990 евро (ок. 122.000 лева).

Фейслифт: „изтекоха“ снимки на Model Y Juniper

В момента Tesla явно подготвя широкообхватен фейслифт на Model Y. Името на проекта вече се знае – то е Juniper (oт англ. – „хвойна“). В Instagram-канала Cochespias се появиха две снимки, които по непотвърдена информация били на обновения SUV на Tesla. Впоследствие обаче се породиха съмнения, че кадрите били фалшификати – и към момента все още не е ясно доколко автентични са те.

Но ако на лошите снимки се вижда реален автомобил, това би означавало, че Model Y ще разполага с визуални промени като при освежения Model 3 с фейслифта Highland. На изображенията правят впечатление най-вече по-тесните и по-модерни на вид фарове, както и LED-стоповете.

С фейслифта могат да се очакват и някои промени по интериора. Все още не е ясно дали Tesla ще осигури на SUV-а по-голям пробег, както стана при Model 3.

Най-мощната версия на Tesla Model Y струва около 122.000 лева – и носи означението Performance.

Gigafactory: Model Y ще се прави в завода Tesla в Грюнахайде, Германия

Повечето Model Y вече няма да бъдат произвеждани в Китай, а ще идват от новата „Gigafactory“ в Грюнахайде (Германия), която отвори врати на 22 март 2022 г.

Началото на производството, което всъщност беше планирано за юли 2021 г., беше отложено, тъй като липсваха важни одобрения. Шефът на Tesla Илън Мъск лично предаде първите 30 автомобила от германския си завод на клиентите.

Заводът на Tesla в Грюнхайде беше отворен през март 2022. В него трябва да се произвеждат по 500.000 автомобила годишно.

Заводът, разположен близо до Берлин, е четвъртата Gigafactory на автомобилния производител и първата в Европа. В бъдеще оттам трябва да излизат до 500.000 автомобила годишно – ако това постижение бъде реализирано, Gigafactory ще се превърне в най-големия завод за електромобили на Стария континент.

Размерите на Tesla Model Y с един поглед

● Дължина: 4751 мм

● Ширина: 1921 мм

● Височина: 1624 мм

● Багажник: 854-2041 л (заден)/117 л (преден)

● Прикачен товар: макс. 1600 кг

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин