Tesla Model Y след 76 000 км: потенциален провал на прегледа пред TÜV (ВИДЕО)

0102
2023

Заводската гаранцията на Tesla изтича след 80 000 километра. Експерт подлага на проверка Tesla Model Y, която почти е достигнала този пробеги – и установява стряскащи резултати

Първите Tesla Model Y бяха доставени в Европа през август 2021 г. Те ще бъдат в гаранция още дълго време – стандартно тя е четири години… ако преди това не достигнете пробег 80 000 километра, който голяма част от шофьорите обикновено „навъртат“ за значително по-кратък период.

Юрген Цимерман, страстен почитател на електромобили и собственик на сервиз, представи първия си преглед на гаранционна Tesla Model Y в YouTube. Автомобилът от клипа е с първа регистрация от август 2021 г., т.е. е на малко повече от година, и вече има зад гърба си около 76 хиляди километра. Според Цимерман обаче SUV-ът нямало да мине преглед пред TÜV в състоянието, в което е пристигнал!

Сериозни дефекти след по-малко от 80 000 километра

По време на прегледа Цимерман се натъква на няколко „значителни недостатъка“, които според неговата оценка биха попречили на преминаването на преглед пред TÜV, дори ако бъдат взети предвид поотделно, а не накуп. Основните проблеми са по ходовата част, както разкрива проверката на подемника. Оказва се, че шарнирите и на дватa предни горни носача имат луфт – като при десния той е доста сериозен, а отляво е в ранна фаза. Според критериите на TÜV обаче тези компоненти играят много важна роля за сигурността на пътя – и затова автомобилът би се провалил на германския технически преглед.

На задната ос положението не е по-добро: „Ако инспекторът на TÜV погледне внимателно и знае правилните трикове и движения, тогава той (бел.ред. автомобилът) щеше да се провали с гръм и трясък“, казва Цимерман, анализирайки луфтовете в окачването. „Заден шарнир е разбит, преден на горен носач – също, долните шарнири също вече имат лек луфт…“: списъкът с дефекти става по-дълъг. И подчертаваме дебело – тук не става въпрос за автомобил, третиран по българските пътища!

Потребителите в YouTube сипят похвала след похвала за клипа. „Обяснено е отлично. Винаги можеш да научиш нещо ново“, коментира един от тях, а друг пише по отношение на ремонта: „Страхотно видео. Бих се радвал да разбера цената и позицията на Tesla.“

Meyle разработи подобрени носачи за Tesla

В Tesla явно добре познават проблемите около носачите, тъй като с тях са свързани неприятни шумове, от които много клиенти се оплакват. Всъщност това потвърждава и германската компания за производство на авточасти Meyle, която говори за дефектна конструкция при ОЕМ частите и разработи нови носачи, при които проблемите с неприятните шумове и проникването на вода са отстранени. Meyle дори взе на подбив Мъск с рекламата си на изложението Automechanika през миналата година. От 2023 подобрените части ще бъдат налични и за Model 3, както и за Model Y.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин