Tesla Model X разцепена на две след удар с GT-R

2801
2020

При впечатляващ удар между Tesla Model X и Nissan GT-R електромобилът е разцепен на две. Задницата на Tesla-та е откъсната от С-колоната и остава на улицата. Като по чудо и четиримата пътници в МПС-то на ток оцеляват в зверската катастрофа, станала на 21 януари 2020 в Халъндейл Бийч (щата Флорида), съобщава местната медия WSVN.

До инцидента се стигнало, след като белият GT-R не спира на червен светофар и при пресичане на кръстовището отнася задницата на Tesla-та с висока скорост. При удара спортният автомобил отнася задната част на електромобила заедно с оста и батериите на височината на задния капак и я изпраща далеч встрани. Самият Nissan бива смачкан отпред до А-колоната и спира чак около 50 м след кръстовището. Въпреки сериозните увреждания по Model X и четиримата пътници се отървават без сериозни травми. Водачът на SUV-a получава наранявания по носа и крака, но успява да излезе сам от колата. И двамата пасажери в Nissan-а са закарани в болница. Шофьорът е с леки наранявания, а спътникът му – с малко по-тежки, но състоянието и на двамата е стабилно.

Веднага след инцидента по социалните мрежи започват да циркулират видеоклипове от местопроизшествието, а потребителите започват да се чудят колко висока трябва да е била скоростта на GT-R-a, за да бъде разкъсана Tesla-та на две части. При всички положения в случая концепцията със защитна клетка на Model X е проработила – конструкцията позволява по-скоро да бъдат изгубени парчета от автомобила вместо да бъде увредена частта, в която са хората. Освен това в SUV-a батериите са изнесени над задната ос, което улеснява откъсването на задницата с монтирания в нея електродвигател. И не на последно място, центърът на тежестта при електрическия SUV е много ниско – именно заради батериите. Ето защо машината не се е преобърнала – както би станало с конвенционален модел на ДВГ от същия клас. В ПТП-то участват още два автомобила – Ford Mustang Cabrio и VW Golf, но за щастие никой в тях не е пострадал.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин