Въодушевление » Tesla Model S Plaid вдигна максимална скорост 348 км/ч

Tesla Model S Plaid вдигна максимална скорост 348 км/ч

0507
2022

322 км/ч е максималната скорост на Tesla Model S Plaid. Посредством хакване на софтуера, американски тунинг-специалисти са премахнали ограничението за максималната скорост.

Рекорд в Щатите! Това, че Tesla Model S е бърза, отдавна не е тайна. Особено след пуснатия в продажба през 2021 г. Model S Plaid, който от три електромотора изтръгва 750 кВт. (1020 к.с.). С уникално време от 2,1 секунди за спринта от 0-100 км/ч Tesla прави смешни повечето супер- и хиперавтомобили, но единствено при максималната скорост Model S Plaid не успяваше да се мери с Lamborghini, Ferrari компания – поне досега!

160 км/ч: много от електромобилите не вдигат повече от това темпо. VW ID.3, Cupra Born и компания са ограничени при максимум 160 км/ч. Някои по-престижни модели като Mercedes EQS или Porsche Taycan вдигат 250 или дори 260 км/ч. А Tesla е още по-бърза! С появата на Model S Plaid Илън Мъск обеща, че топмоделът с 1020 к.с. ще развива максимална скорост от 200 мили в час. Това са 322 км/ч. Проблемът: досега Model S Plaid дори не се е доближил до тази стойност.

Model S Plaid е серийно по-бавен от обещаното

В началото максимумът бе 262 км/ч (163 мили в час), а с ъпдейта на Track Mode – 282 км/ч (175 мили в час). Макар и Model S Plaid да е значително по-бърз от повечето актуални електромобили, той е по-бавен от обещанието на шефа си.

Тунинг-специалистите на тема Tesla от „Ingenext“ са хакнали и модифицирали софтуера на Model S Plaid, в резултат на което ограничението на максималната скорост е било заобиколено. Доказателството идва под формата на видео, заснето на летище в канадския Квебек.

Видеото от перспективата на водача показва категорично, че Tesla продължава да ускорява и след 150 мили в час (241 км/ч). Куриозното: от 186 мили в час (299 км/ч) индикацията за скоростта се оцветява в червено (тъй като вероятно не е предвидено Model S да се движи толкова бързо), но ускорението не спира.

Tesla вдига 347,62 км/ч

При 216 мили в час или 347,62 км/ч водачът отстъпва от педала на газта и след това спира. Създава се впечатление, сякаш Model S Plaid може да бъде още по-бърз.

Във видеото към рекорда се обяснява, че тази Tesla е на практика във серийно състояние. С изключение на хакването на софтуера, са монтирани по-голяма спирачна уредба и нови гуми. Специално спирачната уредба е добра идея – след толкова произшествия с Model S напоследък, причинени от отказ на спирачките.

Не е официален рекорд

Естествено вдигането на тази максимална скорост не е официален рекорд. За целта просто липсва калиброван GPS-измервателен уред на борда, но също и фактът, че за признаването му трябва да бъде постигнат и в обратната посока на движение. Все пак от видеото личи, колко резерви по отношение на мощността притежава Model S Plaid.

Видеото можете да видите тук:

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин