Tesla Model S става главен герой в електрически GT-шампионат

През 2017 г. с „бегачки“ на базата на Tesla Model S ще стартира нов шампионат с електрически Gran Tourismo автомобили

0808
2016

Ще има ли конкуренция за Формула Е? От 2014 г. шампионатът с електрически едноместни болиди пренаписва историята на моторспорта. През 2017 г. ще има нов електрически шампионат за GT-автомобили, наречен Electric GT Championship (EGT). За база на „бегачките“ в него ще бъде използван Model S на американския производител Tesla. Най-мощната серийна версия на машината генерира 396 кВт или около 538 „коня“.

Планира се да има десет отбора, всеки от които ще разполага с по два болида. През следващата година ще има седем състезателни уикенда в Европа, Азия и САЩ. Изглежда, организаторите на шампионата преговарят с управата на Нюрбургринг, както и c пистите в Барселона и Донингтън. Още тази година трябва да бъде представен календар с надпреварите. Състезателните уикенди трябва да включват 20-минутна тренировъчна сесия, квалификация с продължителност над 30 минути, както и две 60-минутни състезания – едно през деня и едно – на смрачаване.

Зад проекта стоят шефът на сериите Марк Гемел, както и директорът по техническата част Аугустин Пая. Испанецът е известен с участията си в надпреварите с алтернативни задвижвания. Той е първият пилот с електрическа кола на рали „Дакар“.

Пая е очарован от изпитателния автомобил: „Вече изпробвахме колата на трасета за Формула 1 в Барселона. Управляемостта е невероятна. Никой не очакваше, че състезателната версия на Tesla ще се представи толкова добре на пистата.“ Първата известна фирма, която ще подкрепи екологичните серии, ще бъде италианският производител Pirelli – доставчик на гумите в F1.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин