Tesla Model S за германски екоминистър

Министърът на екологията на Северен-Рейн Вестфалия от партията на Зелените вече се придвижва с американския електромобил на стойност над 200 000 лева


30
дек.
2016

Новият служебен автомобил на екоминистъра на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоханес Ремел разбуни духовете в Германия, съобщава BILD online. Причината: Ремел, политик от партията на Зелените, си е купил кола за 110 000 евро. Става въпрос за Tesla Model S – „чист“ електромобил с мощност 422 к.с. От една страна, добре е, че Ремел се е сдобил с машина, която щади околната среда – но колегите от Bild веднага задават въпроса – „Не можеше ли да се намери нещо по-евтино?“. От опозиционната партия CDU веднага отправиха нападки относно целесъобразността на подобна покупка.

Говорителката на министерството аргументира придобиването на колата със становището, че автомобилите на Tesla в момента били единствените, които с автономния си пробег от 550 км отговаряли на изискванията за дългите служебни пътувания в голямата областна провинция. До момента по данни на DUH Ремел е използвал BMW 730d на стойност над 160 000 лева по ценова листа – отделящо 119 г СО2 на км. Още по-нескромно го е раздавала началничката му – Ханелоре Крафт, министър-председател на провинцията. Тя се е наслаждавала на лукса на Mercedes S600L – който е струвал на германските данъкоплатци минимум 165 588 eвро (около 330 000 лв.).

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин