Tesla Model 3 e най-проблемният модел в категорията си според TÜV

1711
2023

Tesla Model 3 се оказва моделът с най-много проблеми в категорията на моделите на възраст 2 до 3 години, разкрива TÜV Report 2024. При бестселъра сред електромобилите, класирал се на последното 111-о място, процентът на проблемите е 14,7, с което той оставя далеч зад себе си в антикласацията нискобюджетната Dacia Logan (11,4%) и поостарелия Seat Alhambra (10,3%). Водач с най-малко проблеми в категорията на „най-младите“ и най-здрав като цяло се оказва семейният ван VW Golf Sportsvan с процент на дефектируемост едва 2, следван от Audi Q2 (2,1%) и Audi TT (2,5%).

Като цяло, по отношение на електромобилите, които в повечето случаи са все още доста нови, като значими могат да бъдат разглеждани единствено резултатите в категорията до 3 години. Според тях вече спреният от производство VW e-Golf е най-здравият компактен автомобил (като цяло, не само на ток) – с постижение от едва 2,6 процента. Renault Zoe е в средата на класацията (49-о място, 5,6%), а както вече споменахме Tesla Model 3 се оказва с най-много дефекти.

От TÜV посочват, че при електрическите автомобили по-често от средното се наблюдават проблеми по спирачките, които заради рекуперацията не се използват толкова често, колкото при конвенционалните модели на ДВГ. При „електричките“ често страдало и окачването, което било подложено на по-сериозни натоварвания заради тежките батерии, коментира ръководителят на TÜV д-р Йоахим Бюлер. Последствията от всичко това били неиздържани ГТП и скъпи ремонти.

За да бъде включен даден модел в класацията на TÜV, през ръцете на проверяващите трябва да са преминали няколко хиляди бройки от него. Това се налага, за да бъде получена по-меродавна представа за проблемните зони – тъй като оценката на твърде малък брой коли би довела до изкривена обща картина.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин