Tesla с рекордна печалба през първото тримесечие


27
апр.
2021

Седмото тримесечие на печалба е несъмнено голям успех за Tesla.

Американският автомобилен производител Tesla е регистрирала голям растеж през първото тримесечие на годината, достигайки най-високата си печалба за тримесечие изобщо. За три месеца до края на март фирмата на милиардера Илън Мъск е спечелила 438 милиона долара (362 милиона евро). Преди година фирмата бе на малък плюс от 16 милиона долара. Строежът на първата европейска фабрика на Tesla в Грюнхайде близо до Берлин напредва – макар и не толкова бързо, каквито бяха плановете.

Търговията със сертификати за отработени газове вдига оборота

Tesla регистрира седмо поредно тримесечие на печалба. Важен фактор за това е търговията с отработени газове, от която се нуждаят другите автомобилни производители, за да подобрят баланса си от вредни емисии и по този начин да изпълняват законовите предписания в Калифорния и Европа. Така през първото тримесечие оборотът на Tesla е 518 милиона долара. Освен това благоприятно на баланса се  е отразила и инвестицията в криптовалутата биткойн. Tesla купиха в началото на годината биткойни за 1,5 милиарда долара, след това продадоха 300 милиона от тях и спечелиха 100 милиона долара.

Постъпленията са се повишили със 74 процента на 10,4 милиарда долара. През първото тримесечие Tesla са продали 184 877 електромобила – в сравнение с миналата година това е двойно увеличение в историята на основаната през 2003 г. фирма. Търсенето е било особено голямо в Китай, въпреки че там Tesla се конфронтира с оплаквания от страна на клиенти.  

Независимо от критиките в най-важния чуждестранен пазар и нарастващата конкуренция от страна на Volkswagen или General Motors, които навлизат в електрическия сегмент, Tesla потвърждава своите цели за растеж за настоящата година. През 2020 г. Tesla са доставили на клиентите над половин милион автомобила. Строежите на новите фабрики в Германия и в американския щат Тексас ще подпомогне растежа през тази година.

Системата „автопилот“ отново е критикувана

След катастрофа с два смъртни случая в Тексас асистентът за водача на Tesla със спорното име „автопилот“ отново попадна под атаката на своите критици. Разследването още продължава, но според първоначалната информация зад волана на автомобила с двамата пътника, ударил се в дърво край пътя, не е имало никой. Мениджърът на Tesla Ларс Морави обяви, че воланът е бил деформиран, което означавало, че зад волана е имало някой. Критиците на Tesla са на мнение, че обозначението на системата „автопилот“ е прекалено и води до небрежност при управлението от страна на водачите. Следващата степен на еволюцията в програмата на Tesla ще се нарича дори «Full Self-Driving» – макар, че става дума за асистираща система за водача.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин