Tesla се отказва от плановете си за евтин електромобил заради конкуренцията от Китай

0904
2024

Tesla се отказва от дългоочаквания си евтин модел, от който инвеститорите разчитаха да бъде стимул за ръста на компанията, разкрива „Ройтерс“, позовавайки се на съобщения от три различни източника, близки до гиганта. Ръководената от Мъск корпорация обаче щяла да продължи разработката на автономно такси върху същата платформа за малки автомобили. За първи път Tesla разкри, че иска да лансира достъпен за масовия потребител нискобюджетен електромобил още през 2006 г.

Оттогава Мъск многократно е обещавал такъв модел на инвеститори и потребители. През януари т.г. той дори каза на инвеститорите, че Tesla щяла да започне производството на достъпния електромобил в своя завод в Тексас през втората половина на 2025 г. Впоследствие Мъск коментира в своята платформа X.com, че „Ройтерс лъже (отново)“, но без да посочва с какво конкретно.

Най-евтината Tesla към момента е седанът Model 3, който в САЩ се продава за около 39 000 долара. Замисленият Model 2 трябваше да стартира от около 25 000 долара. Причината американците да се откажа от low-cost „електричката“ е ожесточената конкуренция в световен мащаб от страна на китайските производители, които наводняват пазара с автомобили за по 10 000 долара. От друга страна, планът за роботизирано такси без шофьор, чието изпълнение може да отнеме повече време, представлява по-сериозно инженерно предизвикателство и крие по-голям риск по отношение на регулациите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин