Tesla привлича шефове от Daimler за проект на електрически камиони

Колко скоро ще видим напълно електрифицирани камиони по магистралите?

2709
2016

Сътрудничеството между Tesla Motors и Daimler датира от поне седем години, когато дружеството майка Mercedes-Benz придобива дял в тогава новосъздадения производител на електрически превозни средства. Към днешна дата отношенията им надали са толкова топли, след като компанията, чието седалище се намира в Калифорния, изглежда привлича персонал на Daimler – и по-специално хора, свързани с успешния им проект SuperTruck, пише Electrek. Този ход определено може да бъде наречен шах с пешката!

В Tesla вече са се възползвали от услугите на Jerome Guilen, бивш генерален директор към проект Cascade на Daimler, по работата му върху електрическия седан Model S преди шест години. Съвсем наскоро привлякоха към дейността си и Evan Chenoweth, който преди това е работил върху настройките на хибридната система на SuperTruck.

Планът им се увенчава с успех. Миналата година Daimler печели 20 милиона щатски долара под формата на помощ от Министерството на енергетиката на САЩ за втората фаза от проекта SuperTruck. Чрез комбинирането на 11-литров дизелов двигател с електрически мотор, SuperTruck е в състояние да изминава 12 мили повече за галон. През 2009 Daimler придобиват 10-процентен дял от Tesla, като предоставят на Tesla инжeнерна подкрепа. Daimler продават последния дял от акциите си в щатската компания през 2014-а.

Докъде ще стигне програмата за камиони на Tesla предстои да разберем, но, за разлика от SuperTruck, Tesla ще заложи на електрическото задвижване, а не на дизелов хибрид. Това лято шефът на Tesla Елън Мъск представи втория си “мастър план” на компанията, който включва производството на тежкотоварни камиони и автобуси. От Tesla вероятно ще са готови с прототипите още следващата година.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин