Tesla на 1 милион километра


11
юни
2020

ДРУГИТЕ излизат на улиците, за да протестират. Хансйорг барон фон Геминген-Хорнберг управлява автомобил, за да протестира. За това, че алтернативните техники на задвижване отдавна функционират безпроблемно. „Електромобилът е камък от мозайката, необходимо е да се случи нещо много по-голямо“, казва баронът (благородническата история на семейството е от 1200 години).

Неотдавна той е направил със своята Tesla Model S 85 пробег от 1 милион километра. Автомобилът е произведен през 2013 г., а баронът го купува през 2014 г. с пробег от 30 000 километра. Оттогава завършилият за агроном мъж изминава по около 200 000 километра годишно. „Навремето по цял ден седях зад волана на трактора, сега не е по-различно.“

Как се изминава пробег от 200 000 километра годишно? „Аз съм рентиер“, казва барон фон Геминген-Хорнберг

Междувременно барон фон Геминген-Хорнберг живее близо до Карлсруе – „и близо до магистрала, което е много практично“. Направил е богатството си с търговия с валутни средства. Най-дългото му пътуване е до Нуркап, Норвегия, общо 14 000 километра за 14 дни. Текущите разходи за Tesla-та рекордьор са малки. „Токът за зареждане ми е безплатен от Tesla или от хотелите, в които пренощувам“, казва баронът. Износването също било в рамките на приличното.

Швейцарски винетки: средно баронът изминава по 600 километра на ден

Веднъж не бил посещавал сервиза цели 300 000 км. Иначе на всеки 50 000 километра сменя гумите, на всеки 400 000 километра – спирачките. „В 99 процента от случаите се движа с рекуперация и изобщо не се налага да натискам спирачката.“ Освен това Tesla дава осем години гаранция. „Без ограничение на пробега. Може би ще ми дадат още един нов електромотор.“ Междувременно колата е с четвъртия си, всички сменени гаранционно.

Грамота за световния рекорд – от президента на Official World Record Association

Актуалната батерия, която е втората в автомобила, вече е изминала 470 000 км, като капацитетът й е спаднал с 20 процента в сравнение с първоначалния. Сега баронът се е прицелил в 1 милион мили (или 1,61 милиона километра). Питаме го, дали се е срещал с шефа на Tesla Илън Мъск? „Да, веднъж в Мюнхен. Но той нямаше време за мен.“

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин