Tesla надценена?

1705
2017

В последните месеци се говореше усилено и като цяло положително за движението по акциите на Tesla. В период от няколко дни, когато цената им се въртеше около тази на ценните книжа на General Motors например. Обявяването на проекта за електрически влекач покачи стойностите още повече. Но според цитирания от Automotive News ключов анализатор на Morgan Stanley Tesla има проблем със свежия капитал.

Въпреки цената на акциите от над 300 щатски долара, 52%  ръст само през 2017 г., компанията харчи твърде много. Адам Джонас, топанализатор от Morgan Stanley, смята, че Tesla ще похарчи повече от 3,1 милиарда долара тази година. След това съобщение в понеделник, фондовата борса затвори при 2,75% спад за Tesla. Както мнозина казват, това може да е индикация, че автомобилният прозиводител всъщност е надценен.

Основните притеснения за насочени към Tesla Model 3, предвиден за втората половина на тази година. Макар че от компанията залагат на масовия модел в дългосрочен план, анализатор от Bloomberg Intelligence заяви, че на Tesla може да им се наложи да „вдигнат капитала си, за да наложaт Моdel 3 на масовия пазар през 2017 г., както и да финансират проектите за батерии и соларните паркове.” Освен това Джонас смята, че утвърдени компании като Alphabet Inc. и Apple ще започнат да изнасят конкурентни продукти и услуги, което ще окаже влияние върху текущите и бъдещите планове на Tesla.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин