Tesla идва като кученце

След последния софтуерен ъпдейт Tesla вече може да идва напълно самостоятелно при собственика си, когато той я повика

1301
2016

Tesla пусна нов ъпдейт на софтуера при Model S и Model X. Този път в актуализацията е включена функция за „извикване“ на колата – автомобилите с версия 7.1 ще могат да идват при водача си напълно автономно след съответната команда, дадена от смартфон. При нея колата по заповед отваря гаражната врата, излиза от паркомястото си, затваря вратата след себе си и паркира сама пред шофьора си. Технически и други производители „владеят“ тази функция – Tesla обаче е първият, който я предлага масово.

Според Елън Мъс, всичко това било само една малка стъпка в развитието на т.нар. Summon*-екстра. Ръководителят на компанията обещава, че през 2018 г. колата щяла да бъде в състояние да изминава и по-големи разстояния напълно сама, стига пътищата до съответните дестинации да го позволяват. При наличие на инфраструктура за индуктивно зареждане иновативните електромобили биха могли да изминат сам-самички дори разстоянието от Ню Йорк до Лос Анджелис. Засега обаче притежателите на Tesla ще могат да се радват на новата екстра само на своите частни територии, тъй като все още става въпрос за Beta-версия.

При пускането на автопилота много шофьори не спазиха изискванията за сигурност на Tesla.

При пускането на автопилота много шофьори не спазиха изискванията за сигурност на Tesla.

Тепърва ще разберем дали собствениците на Tesla ще се придържат към тази препоръка. При предишния софтуерен ъпдейт (версия 7.0) от есента на 2015 г. това не се получи: инсталираният тогава автопилот не беше използван безопасно от много шофьори, както доказват много видеоклипове в Youtube – те показват как някои водачи четат вестник по време на пътуване, сърфират в Интернет или дори си седят на задната седалка. И всичко това стана, въпреки че от Tesla изрично предупредиха, че шофьорът трябва да седи зад волана и да държи двете си ръце на него. Ето защо актуалният софтуерен ъпдейт разполага и с ограничение на скоростта. В жилищни райони и при липса на маркировка в средата на пътя автопилотът намалява автоматично скоростта до максимално позволената и „допуска“ само 8 км/ч отгоре.

*summon – извикване

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин