Tesla е 6 години пред конкуренцията

2502
2020

Производителят на електромобили Tesla е с шест години преднина спрямо класическите марки! Това поне съобщава японският вестник Nikkei, позовавайки се на експерти, разглобили по тяхна поръчка екземпляр от Tesla Model 3. Според азиатците ключът към успеха на ръководената от Елън Мъск компания се криел в централния контролен модул на моделите на Tesla. Toзи модул се нарича Hardware 3 и е собствена разработка на американците. Преди това Tesla работеше с известния производител на чипове Nvidia.

След раздялата с партньора по разработката и доставчик Nvidia компанията използва своя опит, за да доразвие модула. Така е направен централен компютър, в който протича цялата важна информация за пътуването и който прави всички необходими изчисления за автономното управление. Два изчислителни модула се грижат независимо един от друг за необходимите по избрания маршрут маневри. Едва когато двата компютъра се „спогодят“, дадената команда бива изпълнена – и например Tesla завива наляво. В сравнение с предшественика Hardware 2,5 третата генерация трябва да може да обработва до 21 пъти повече снимки в секунда. Това помага на функцията „автопилот“. Централният контролен модул е поставен във всеки нов модел на Tesla и е разположен зад жабката.

Именно благодарение на това, че Tesla комбинира всички контролни модули в един, отделните системи могат да се координират по-добре една спрямо друга. Изпълнението като два работещи независимо един от друг компютъра трябва да гарантира сигурността на системата. Европейските производители обаче виждат нещата по друг начин – те залагат на четири отделни контролни модула. Преосмислянето на концепцията тепърва се налага в бранша – но на VW и компания ще им трябва време, докато направят централен контролен модул. До момента контролните модули биват доставяни от много на брой доставчици. Както пише IT-изданието t3n, в един актуален премиум модел се крият до 10 млн. реда код и около 70 контролни модула. Затова е разбираемо, че те не могат да комуникират толкова бързо един с друг колкото ако са свързани в един централен модул.

Противно на досегашната тенденция, производителите отново трябва да се заемат сами с развойната дейност. Когато тя бъде оставена на външни доставчици и субкомпании, в сферата на информационните технологии това означава изоставане. VW разбира това и до 2025 планира да назначи до 10 000 експерта по софтуера. Тепърва ще разберем дали тази амбициозна цел ще може да бъде изпълнена. Едно обаче е ясно със сигурност: по отношение на мрежите в автомобила Tesla е с няколко години напред спрямо класическите автомобилни производители.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин