Tesla готви завод в Европа

3107
2018

Пионерът в електрическата мобилност Tesla планира завод в Европа и търси за него локация. Възможно е бъдещото съоръжение да се намира в една от германските провинции – Заарланд или Райнлад-Пфалц

Теsla води преговори за строеж на завод с германските федерални провинции Заарланд и Райнлад-Пфалц. Американският гигант планира да направи европейска „Giga-factory” за батерии и електромобили под един покрив, разкрива публикация в икономическото издание „The Wall Street Journal” от 30 юли 2018 г., позоваваща се на информация от запознати лица.

В момента и двете провинции се борели да „приютят” фабриката на Теsla. Преговорите с тях обаче все още били в твърде ранен стадий. Янките се оглеждат и за локация в Холандия. Tesla обаче вече има мощности в Германия – през 2016 компанията купи машиностроителната фирма Громан в Прюм, за да автоматизира производствените й линии.

Още през юни шефът на Tesla Илън Мъск постна в Twitter, че Германия била „водещ избор” за Европа. Логично би било разположение до германско-френската граница заради близостта със страните от Бенелюкс, смята Мъск. Позициониране на съоръжението в Заарланд или Рейнланд-Пфалц би осигурило удобен достъп до важния френски пазар.

Пионерът в електрическата мобилност от Калифорния вече има логистичен център в холандския град Тилбург с площ около 18 хил. кв. м. Там се извършва не само финалното сглобяване на предназначените за Европа Model S и Model X, но има и склад за резервни части, обучителен център за търговци, както и сервиз.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин