/ Teствахме как работи станцията за смяна на батерии на Nio

Teствахме как работи станцията за смяна на батерии на Nio

Китайският производител на електрически автомобили Nio отвори още две от т.нар. Power Swap Stations (PSS) в Германия – и така общият им брой стана общо седем. В тях смяната на батерията на електромобил трябва да отнема едва пет минути. AUTO BILD успя да изпробва процеса за смяна на батериите! На пръв поглед т.нар. Power Swap Station (PSS) изглежда като двоен гараж с една отворена клетка. Натискате бутон с надпис Start power swap върху тъчскрийна и напълно автономно дългият цели пет метра електромобил влиза назад в малкото хале – с изтощена батерия.

Под автомобила става доста шумно – и той се клати

Ще трябва да се доверите на техниката, защото под автомобила сякаш настъпва истинска буря – с клатене и сериозни шумове. Каросерията на автомобила бива повдигната с пет сантиметра. Ясно се чува как роботизираната станция отвива десетте болта в дъното на колата, за да може да излезе изтощената батерия.

В германския град Цусмархаузен, разположен близо до Аугсбург, е изградена първата станция за смяна на батерии в Германия.

Може също така ясно да чуете и усетите, когато една от 13-те батерии, заредени старателно в съседния Battery Hotel с мощност около 40 кВт при температура 20 градуса, бива монтирана в автомобила. Станцията отново затяга винтовете, нашият ES8 отново е готов за път – а вие излизате от Power Swap Station-а точно като от автомивка.

Винтовете биват хващани и развивани с прецизност до милиметър

Станцията за смяна на батерии е високотехнологична: автомобилът се мести механично до правилната позиция, а лазерен радар и 37 камери се грижат винтовете да бъдат завивани и развивани с точност до милиметър. „Понякога, ако има забавяне в свързването на автомобила със станцията, може процесът да отнеме малко повече от пет минути “, казва Герт-Ян Гееринк. Белгиецът, бивш кадър на Tesla, трябва да създаде мрежа от станции за смяна на батерии в Германия за Nio.

Трябва само да стартирате процеса от дисплея и да се отпуснете върху седалката: за всичко останало ще се погрижат станцията и автомобилът.

Възможни са и увеличение, и намаляване на капацитета

Шефът на Nio Европа Хуй Жанг напомня и за други предимства от смяната на батерията: „Клиентите се възползват директно от предимствата на ново, по-добро поколение батерии. И могат да увеличат или намалят капацитета батерията в автомобила.“ С други думи, можете да дойдете с батерия от 100 кВтч и да си тръгнете със 75-киловатчасова. Или обратното. 90 процента от клиентите в Норвегия са избрали услугата BaaS (Battery as a Service).

Повече от 1500 станции за смяна на батериите по целия свят

Повече от 1500 такива станции за смяна на батерии вече работят по целия свят, като най-много има в Китай. Всеки ден там се сменят до 30 000 батерии.

Nio ES8 влиза в станцията за смяна на батерията напълно автономно.

Батериите в Норвегия – най-често под наем

Системата със смяната на батерии работи в малкото градче Лиер, разположено западно от Осло, от началото на 2022 г. В Норвегия Nio ES8 се продава за 60.000 евро (ок.120.000 лева) – обикновено в по-евтината с 9000 до 16.000 евро версия без батерия. Самата батерия се взима под наем (за 146 до 209 евро/месец), Nio нарича това „Battery as a Service“ (BaaS). Два пъти месечно батерията може да бъде сменена безплатно на станцията. Всяко следваща смяна излиза еквивалента на 20 лева такса за обслужване плюс 0,40 лева за кВтч електроенергия.

4000 станции за смяна на Nio планирани до 2025

До 2025 г. Nio планира да пусне в експлоатация около 4000 Power Swap Stations, 1000 от които – извън Китай. В Унгария вече е пуснат в експлоатация завод за производство на самите станции.

Електрическият SUV бива позициониран в станцията с милиметрова точност, преди десетте болта на батерията да бъдат развити.

Извод

Цели единадесет години изминаха между моите тестове на станциите за смяна на батерии на Better Place и сега – на Nio. Новата система работи впечатляващо добре и изглежда много надеждна. Тепърва предстои да видим дали този тип решение в действителност ще се хареса на клиентите и ще се наложи. Но едно е ясно: Nio е наистина сериозен производител и се бори активно за внедряване на технологията – въпреки че (все още) работи под дългата сянка на Tesla.

Редакторът на AUTO BILD Хауке Шрийбер пред станцията за смяна на батерии, голяма горе-долу колкото гараж с две клетки.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин