Новини » Teнденцията за остаряване на автопарка у нас се задълбочава, средно колите ни са на 20 г.

Teнденцията за остаряване на автопарка у нас се задълбочава, средно колите ни са на 20 г.

0606
2022

Преди старта на Автомобилен салон София 2022 г. се проведе дискусия за настоящето и бъдещото на автомобилния парк. Инициативата бе организирана от Асоциация на автомобилните производители  и техните оторизирани представители в България. Сред участниците във форума бяха главен комисар Калоян Драганов  – ГД „Национална полиция“, както Димитър Илиев – председател на ДАБДП.

Главен комисар Калоян Драганов, ГД „Национална Полиция“ представи състоянието на автомобилния парк. Средната възраст на парка е около 20 години и тази тенденция на остаряване на парка се задълбочава. Сподели, че са на финала на проект за въвеждане на зелените табели за екологични превозни средства. Той е от голямо значение за навлизането и развитието на екологичните превозни средства на изменението на стандарта, свързано с включване на светлоотразителни табели с регистрационен номер за МПС, задвижван на електрически двигател.

Димитър Илиев – председател на ДАБДП, повдигна въпроса за употребата на нови автомобили, които могат да предпазват човешките животи благодарение на модерните системи на сигурност. Също така коментира екологичната тема по отношение на движението на стари автомобили, и тяхното въздействие върху чистотата на въздуха и безопасността на движението. Коментира техническото състояние на автомобилите, как се провеждат техническите прегледи и ниските данъци за стари автомобили, които стимулират тяхната  употребата.

„Не искам да съм част от тази безотговорност“, заяви категорично Димитър Илиев.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ