Teзи гуми издържат почти до 500 км/ч!


7
окт.
2019

Най-добрият спортен автомобил е добър колкото гумите си! Инженерите на Bugatti знаят добре това и поради тази причина работят в тясно сътрудничество със специалистите по гумите на Michelin. В преследването на световен рекод за движение с 490 км/ч при Chiron Super Sport 300+ французите разработват специален модел гуми, които да отговарят на бруталните изисквания.

Дори гумите на стандартния Chiron обаче са изключително устойчиви. Специално разработените полусликове Pilot Sport Cup 2 на Michelin действително са серийно произвеждани гуми, но са направени специално за Bugatti и разполагат със собствено означение. Гумите за рекорда на Chiron Super Sport 300+ са модифицирани в още по-голяма степен. Те се различават от „обувките“ на серийния Chiron по допълнителния карбонов слой.

За рекордното постижение от 490,484 км/ч в гумите е интегриран допълнителен буфер за сигурност. Така слоевете каркас са усилени допълнително с арамидни влакна, за да издържа гумата на разтягането от центробежната сила от 5300 g – отговарящо на 7 тона. Новите гуми са тествани на стенд, на който се изпитват гуми за самолети и космически совалки. Модифицирането на гумите е необходимо, за да отговори на необходимите за хомолагацията резерви за безопасност.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >