Taycan бе гост на финала на Формула Е

2307
2019

Porsche посещава Голямата ябълка: като част от големия
финал на Шампионата Формула Е на ABB FIA в Ню Йорк Taycan показа възможностите си, като изпълни няколко бързи обиколки на състезателната писта. „Във Формула Е рекуперацията играе важна роля в състезателната стратегия. При серийните автомобили интелигентното възстановяване на енергия може да направи възможно постигането на значителни предимства от
гледна точка на пробега“, обяснява заводският пилот на Porsche Нийл Яни, който бе зад волана в Ню Йорк. „Бях изненадан от дългия пробег на новия Taycan, дори когато е управляван енергично на състезателна писта. Това се дължи на батерията му, ориентирана към динамиката, и усъвършенстваната система за управление на енергията.“
Яни бе впечатлен и от изключително изчерпателната разработка на новия Taycan: „Също като нашия автомобил за Формула Е, той има задвижващ агрегат на Porsche, който е проектиран за динамика и надеждност. Независимо дали е състезателен автомобил или сериен модел, е изключително важно да се управлява в продължение на много мили в тестовата фаза и да се добие опит с
автомобила.“
Бързите обиколки в Ню Йорк представляват големия финал на Porsche Triple Demo Run. Прототипът на Taycan има три появи на три континента за период от три седмици, посещавайки Китай, Великобритания и САЩ – всички важни пазари за първия изцяло електрически спортен автомобил на Porsche.

Декорацията на покрива е реверанс към всяка страна домакин: в Ню Йорк прототипът бе с дизайн на американския флаг.
Китайският състезателен пилот Ли Чао, който се състезава в Porsche Carrera Cup Asia, управлява Taycan на предизвикателната писта за упражнения в Центъра за преживявания на Porsche в Шанхай. Бившият пилот от Формула 1 и настоящ посланик на марката Porsche Марк Уебър го управлява нагоре по хълма на Фестивала на скоростта в Гудууд, Великобритания.
Автомобилът: Porsche Taycan
Taycan ще бъде представен през септември и ще бъде пуснат на пазара в края на годината. Вече има над 20 000 сериозни потенциални купувачи по света за автомобила с четири врати. Потенциалните клиенти са записали имената си в списък за опционална програма и са направили авансово плащане.
Заедно с динамиката на Taycan всеобхватната инфраструктура за зареждане е ключова за дълготрайния успех на електромобилността. Porsche предлага интелигентни решения за зареждане както за дома, така и по време на пътуване. Дигиталната платформа Porsche Charging System позволява достъп в цяла Европа до около 70 000 зарядни станции от различни доставчици и централно таксуване чрез Porsche. Освен това са достъпни както собствени станции за бързо зареждане, така и такива, инсталирани в сътрудничество с мрежи за зареждане като Ionity в Европа и Electrify America в САЩ.

Пилотът: Нийл Яни
Роденият в Швейцария Нийл Яни (35) е заводски пилот на Porsche от 2013 г. и е първият потвърден пилот, който ще се състезава за Porsche в Шампионата Формула Е на ABB FIA през ноември 2019 г. Зад волана на Porsche 919 Hybrid той бе крайният победител на Льо Ман и в Световния шампионат по издръжливост на FIA през 2016 г. От 2014 г. до края на сезона през 2017 г. Яни постигна 4 победи, 9 пол позиции и 4 най-бързи обиколки с 919. През 2018 той постави рекорд за най-бърза обиколка с 919 Hybrid Evo на пистата Спа-

Франкоршан, счупвайки предишния рекорд от Формула 1. Яни стартира кариерата си в състезанията от типа Формула и достига до тестов пилот във Формула 1.
Пистата: Ню Йорк Сити
Обстановката е уникална: големият финал на петия сезон на Формула Е се състоя в Ню Йорк Сити на фона на Манхатън и Статуята на свободата. Пилотите овладяха технически взискателната писта в Ред Хук, пристанището на Бруклин.
Състезателната серия: Шампионатът Формула Е на ABB FIA
Докато тече обратното отброяване до дебюта на Porsche в изцяло електрическата състезателна серия, първите стъпки вече са успешно завършени: от тестването на задвижващия агрегат на Porsche на изпитателния стенд през конструирането на автомобила на Porsche за Формула Е и излизането му на тестовата писта във Вайзах до над 1000 тестови километра, изминати на пистата Калафат в Испания. Отборът Porsche Formula E ще се състезава в Шампионата Формула Е на ABB FIA за първи път през сезон 6 (2019/2020). Нийл Яни бе избран за първи пилот. Специалните характеристики на състезателната серия включват специално проектирани улични писти в сърцето на различни градове, премахване на класическите спирания в пита и възможност за феновете да осигуряват на любимите си пилоти допълнителна мощност чрез гласуване онлайн, като така им дават предимство в критични ситуации, решаващи за състезанието.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин