Taigo: първото SUV купе на Volkswagen в класа на компактните автомобили

2511
2021

Автомобилната сцена е готова да приеме нова, поразително елегантна форма на каросерията – Volkswagen добавя свеж стил, сериозна доза емоция и индивидуалност в автомобилния клас, познат като сегмент A0. В лицето на новия Taigo, Volkswagen представя своето първо SUV купе в този чувствителен по отношение на цените пазарен сегмент. Потенциалните клиенти определено ще харесат кросоувър стила, по-високата позиция на седалките, неограничените възможности за практична ежедневна употреба и напълно новото в този масов пазарен сегмент лайфстайл усещане, придружено от изключително впечатляващото като ниво оборудване на новия модел. Петместният Taigo се откроява със своя снижаващ се в задната част силует на покрива в стил спортно купе, но елегантната външност не ограничава пространството за главите на пътуващите на задните седалки. С новия модел Volkswagen разширява своята гама от компактни автомобили с предно предаване Polo (хечбек) и T-Cross (SUV), базирани на модулната конструктивна платформа за модели с напречно разположени двигатели (MQB) с още един, трети вариант на каросерията, който доскоро се използваше почти без изключения само от представителите на много по-високите ценови категории. Фокусът при Taigo е поставен върху дизайна, индивидуалността и емоцията. Стандартното оборудване на новия модел включва предни LED светлини, арматурно табло с изцяло цифрови показания на приборите и инфотейнмънт системи от последното поколение MIB3. Благодарение на всичко това, SUV купето с обща дължина от почти 4,26 метра може да се нарече истински технологичен еталон в своя клас.

Новият моделът се произвежда в завода на компанията в Памплона, Испания. Подобно на Polo и T-Cross, новият спортен кросоувър ще се предлага на пазарите в цяла Европа, включително в 28 страни от ЕС, както и в Южна Африка и Турция. В Бразилия Taigo се произвежда и предлага под името Nivus със специфични за местния пазар характеристики и разлики спрямо европейската версия.

Уникален дизайн с мощно излъчване. Дизайнът на новия модел е създаден под ръководството на Марко Павоне, който отговаря за екстериорния дизайн на марката Volkswagen. Заедно със своя брат близнак Хосе Карлос Павоне, който ръководи  Volkswagen Design Center в региона на Южна Америка, той вече е осъществил няколко проекта за марката. Марко и Хосе Карлос Павоне взимат решение да работят в дизайнерския екип на Volkswagen още в студентските си години, когато подават и своите кандидатури с първите дизайнерски скици за бъдещи автомобили. Днес, около 35 години по-късно, братята поддържат постоянна комуникация в процеса на създаване на най-новите дизайнерски разработки на марката.

Дизайнът на Taigo за европейските пазари се характеризира със своите мощни пропорции. Особено впечатляващ е наподобяващия спортно купе силует със силно наклонена напред задна колона на покрива. Вдъхновена от SUV купетата от по-високите автомобилни класове, тази експресивна линия прави Taigo уникален в неговия пазарен сегмент. Страничният изглед се отличава и с прецизно и категорично очертаните линии, които наред с големите колела и панелите на арките на калниците акцентират върху кросоувър характера на Taigo. Задният надвес на каросерията е умишлено удължен, за да подчертае функционалността на автомобила.

Спортен, лайфстайл ориентиран, с градски дух и същевременно здрав и издръжлив –само един поглед към уникалните форми на харизматичния Taigo е достатъчен, за да предизвика емоции. Новото SUV купе на Volkswagen е насочено преди всички към следващите новите тенденции и ориентирани към дизайна млади и млади по дух потребители, както и към клиентите с активен стил на живот в свободното време. Обемът на багажното пространство възлиза на впечатляващите 438 литра, което означава, че въпреки наподобяващия купе силует, при конфигурация с пет места новият Taigo предлага почти толкова място за багаж, колкото и компактния SUV модел T-Cross с възможност за надлъжно изместване на задната седалка (385 до 455 литра). Дизайнът на предната и задната част на новия модел се открояват ярко сред останалите автомобили в пазарния сегмент A0. В цялото външно осветление от фаровете до задните светлини се използва LED технология като стандартно оборудване, а благодарение на новия дизайн, светлинната графика на Taigo се откроява както през деня, така и в тъмната част от денонощието. Версиите на Taigo от ниво на оборудване Style нагоре включват стандартно новата матрична LED система на предните светлини IQ.LIGHT и светеща напречна лента на радиаторната решетка. Този елемент подчертава стилистичната връзка с електрическите ID. модели на Volkswagen, както и с новите издания на Golf, Arteon, Tiguan Allspace и Polo, при които характерната светлинна LED лента също се предлага като част от стандартното или допълнителното оборудване. В същото време, непрекъснатата светлинна лента между задните светлини подчертава широчината и стабилността в характера на автомобила. И не на последно място – прожекционните светлини с привличаща вниманието структура на пчелна пита във външните огледала се предлага стандартно от ниво на оборудване Life нагоре.

Оформлението на интериора на Taigo се отличава с модерно стандартно оборудване, включващо високотехнологичен мултифункционален волан и прибори за управление на функциите. Инфотейнмънт системите са създадени на основата на най-новото поколение модулна инфотейнмънт платформа MIB3 и в зависимост от нивото на оборудване включват постоянна онлайн връзка чрез Online Control Unit (eSIM) и App-Connect Wireless. Със своя изчистен от всичко излишно интерфейс, сензорното управление на функциите на допълнително предлаганата автоматична климатична инсталация Climatronic е интегрирано хармонично в модерния облик на широкоформатния екран на арматурното табло. Фактът, че чувствителните на докосване панели и плъзгачи се предлагат в подобна форма и изпълнение и в по-големи модели на марката като Tiguan, Passat и Arteon, което още веднъж подчертава високото качество на интериора на Taigo.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин