Taйните на дрифт автомобила

Двукратният европейски шампион по дрифт Алекс Язов ни запозна в детайли с тунингованото си до краен предел BMW. Запознайте с най-важните промени, които правят една кола по-пригодна за движение „с вратите напред“

2312
2016

За българския дрифт Александър Язов-Матрицата е ценен като Илия Чубриков за родния рали спорт. Освен с двете си европейски титли и превъзходните си пилотски умения компютърният специалист с характерната брадичка и шапката на Monster е ценен за развитието на така обичаната от младото поколение надпревара и с ноу-хауто в подготовката на автомобилите. Още от 2008 г. Алекс работи по своето BMW E30, което за почти 10 години по трасетата претърпява сериозна еволюция – и тя продължава. Преди да разглоби „бегачката“ си и да направи необходимата ревизия и промени преди началото на сезон 2017, Язов разкри пред АUTO BILD България най-важните промени по 30-годишния „баварец“. А те не са малко – но са наложителни: защото използването на автомобил за дрифт причинява най-големия тормоз върху него – особено по отношение на мотора.

Гумите: личният рекорд на Язов за стигане до конците на гумите Falken, с които кара, е… 76 секунди! Добре, че компанията му осигурява безплатни гуми – защото само за едно състезание (без тренировките) отиват между 6 и 10 броя.

Изместени амортисьори: бомбетата издават изместването на амортисьорите – заради променените точки на ротация е направено и допълнително укрепване към каросерията.

Парно отопление: Е30-ката на Язов е един от малкото състезателни автомобили в България, които разполагат с тази ценна екстра. За Алекс тя е важна, защото студът влияе на реакциите на пилота, а в критични моменти може да спомогне и за охлаждането на мотора.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин