/ Tя подготвя своя дебют като пилот на драгстер от 8-годишна

Tя подготвя своя дебют като пилот на драгстер от 8-годишна

Ванеса Нол мечтае да участва в драг състезания още от 8-годишна, но още тогава майка й е твърдо против. Малкото момиченце обаче не спира да преследва своя блян, докато пораства. Но как хлапе, при това не момче, се запалва по драгстерите? Ванеса се вдъхновява от баща си, който също участва в надпреварите по права линия. Моторните спортове са в кръвта на цялото семейство. Братът Ноел Нол подкрепя сестра си в ролята на механик.

Близо 1000 коня без компресор. На традиционната четвърт миля драгстерът развива 250 км/ч.

Сега Ванеса е на 30 и е много по-близо до мечтата си. В Ladies Lounge на изложението PS Days в Хановер тя представя своя почти завършен драгстер, наречен „The Beauty“. Ванеса Нол работи върху своя драгстер от пет години. С дължината си от седем метра, той определено е един от най-дългите експонати на тунинг шоуто. Естествено, при подобен тип машина най-впечатляваща е мощността – близо 1000 к.с., при това постигнати без компресор! Драгстерът достига 250 км/ч на четвърт миля.

Драгстерът „The Beautiful“ е с дължина цели седем метра, но е много тесен.

Кокпитът е много тесен. Влизането в него не е проблем – само излизането. Воланът е много спартански, но така и така при драгстер рядко ще се налага да завивате… Над волана има специална лампичка (т.нар. shift light), която указва оптималния момент за превключване.

Над волана има светлинeн индикатор, който подсказва на Ванеса Нол кога да превключи предавката.

В предната част на автомобила, гумите са леко „разминати“, за да не преминават през лъча на фотосензора в началото на състезанието. Ако дясното колело е над ограничението, лявото все още е в рамките на разрешения диапазон.

Следващата година Ванеса Нол иска най-накрая да сбъдне мечтата си да кара в драг състезания. Тя влага много пари, енергия и време в своя проект. 23 години по-късно нейната мечта все пак ще се превърне в реалност.

След 5-годишен процес на изграждане драгстерът вече е почти готов за състезания.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин