/ Tрасето на Формула 1 в Лас Вегас – прекалено студено за гумите Pirelli?

Tрасето на Формула 1 в Лас Вегас – прекалено студено за гумите Pirelli?

GP на Лас Вегас се провежда през нощта – и това създава необичайни предизвикателства за отборите в пустинята.

Ще бъде ли Лас Вегас състезание като на черен лед? Следващата събота Формула 1 ще премине през рая на казината в пустинята Невада. Известната писта Strip за първи път ще бъде домакин на състезанието от кралския клас, което се провеждало в Лас Вегас само два пъти в историята – през 1981 и 1982, но на временно трасе, изградено върху паркинга на известния хотел и казино „Сизарс Палас“.

Но колкото и странно да звучи, студеното време би могло да се окаже заплаха за това GP в пустинята! Квалификацията в петъчния ден стартира в 0:00 сутринта местно време, а състезанието в събота – от 22:00 часа местно време (8:00 сутринта в неделя по Източноевропейско часово време). Тогава се очакват температури под десет градуса, а според някои прогнози – дори около пет градуса. С други думи, през нощта в Лас Вегас ще бъде ужасно студено!

От своя страна, това ще се отрази на гумите, които по-трудно ще достигнат необходимите граници на оптималната работна температура. Инженерът на Mercedes Андрю Шовлин предупреждава: „Ако температурата на пистата е под десет градуса, това би съответствало на регион, в който се правят зимни тестове.“

За последно толкова студено за Формула 1 беше по време на Гран при на Айфел, което се проведе на Нюрбургринг през 2020 г. Тогава в петък поради ниските температури и мъглата изобщо не можеше да се кара.

За последен път Формула 1 се проведе на толкова студено по време Гран при на Айфел през 2020 г. на Нюрбургринг. Тогава в петък изобщо не можеше да се кара заради ниски температури и мъгла. По време на квалификацията и състезанието болидите не следваха желаната траектория, тъй като пистата не предлагаше никакво сцепление. „Да караме състезание и квалификация при тези условия ще бъде много интересно“, казва човекът на Mercedes.

Куриозното е, че при такива условия „убиецът“ на гуми болид на Haas и неговият германски пилот Нико Хюлкенберг биха могли да се окажат печеливши. Техническият директор на Haas Аяо Комацу коментира: „Ако сега трябва да избирам между топло и студено, бих избрал студено! Затова се надяваме да успеем.“ Колкото по-хладен е асфалтът, толкова по-добре е това за състезателните машини, които износват гумите най-сериозно.

Така или иначе, в Лас Вегас явно ще се играе на рулетка. И по отношение на температурите…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин