Tози Kadett E е само на 8300 км!

2901
2020

С близо 4 млн. продадени екземпляра години наред Opel Kadett E (1984-1993) е сред най-обичаните автомобили в Германия след Volkswagen Golf II. И макар че в източните федерални провинции моделът от Рюселсхайм дори оглавява класациите по продажби, днес той е срещан много рядко по пътищата. Да не говорим за варианта Formheck – както Opel нарича изпълнението с „обособен“ багажник. А вероятно толкова добре запазен екземпляр от Kadett E седан (1990) в наши дни не може да бъде намерен никъде.

Кокпитът е подреден и максимално семпъл – но поне има радио.

AUTO BILD попада на редкия екземпляр в гараж в Любек – машината е от първи собственик, без ръжда, само на 8300 км. Като изключим радиото и боята металик, Kadett-ът е „гол като пушка“. Автомобилът със светкавицата е покрит с дебел слой прах, спуснати гуми, „заклинени“ спирачки и обвит в паяжини. Доста дълго време машината не е виждала слънчева светлина. А колко точно, е трудно да се каже. Защото сервизната книжка е попълнена за последно през февруари 1994, т.е. поне 26 години. И ние взехме решение да спасим Opel-a. Нашият план е да го стегнем и след това да го продадем на някой колекционер по време на Bremen Classic Motorshow!

След една седмица Kadett-ът е свеж като репичка

Първо сменихме ангренажния ремък, водната помпа, гумите, ауспуха, филтрите, работните течности и акумулатора, а след това направихме първия опит да „запалим“ двигателя. Kadett-ът обаче отказва да стартира. Бързо открихме причината: резервоарът е толкова ръждясал, че дори и свежото гориво не помага. Поставяме нов, заедно с помпа и датчик. И така само седмица по-късно 1,4-литровият двигател тихо и със спокоен ход напомня за присъствието си. А след малко грижи за боята отново виждаме пълния блясък на сребристия цвят Rembrandt.

Малко автомобили са толкова удобни за ремонт колкото Kadett. Дори смяната на резервоара беше много лесна.

Kadett-ът е наистина пълноценен автомобил, на който не му липсва нищо съществено. Четири души могат да пътуват комфортно в купето, а със своите 550 л обем багажникът е направо огромен. С оглед на теглото от едва 895 кг 60 к.с. са напълно достатъчни. В сравнение с днешните модели, страдащи хронично от наднормено тегло, този Kadett изглежда невероятно искрен и неподправен, автентичен и вдъхващ спокойствие. Неговата цел е просто да бъде практичен и разумен. В рамките на Bremen Classic Motorshow (31 януари – 2 февруари) Opel-ът ще търси своя нов собственик срещу сумата от 3990 евро (ок. 8000 лв.).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин