Този bulli иска да ни бъде приятел

С ван с електрическо задвижване VW ни показва как би могло да изглежда бъдещето на концерна – без дизелови агрегати

2902
2016

ХОРАТА ОТ VOLKSWAGEN с удоволствие биха забравили 2015 година. Вместо да изместят Toyota или General Motors като най-голям производител на автомобили в света, във Волфсбург имат съвсем други грижи, свързани със скандала за манипулираните стойности на вредните емисии на дизеловите двигатели. Новият шеф Матиас Мюлер трябва да извърши преустройство на концерна – и да покаже на клиентите как ще изглежда бъдещето на Volkswagen.

Нови пропорции: батерията е скрита в пода на автомобила – това позволява ултракъси надвеси на каросерията

Нови пропорции: батерията е скрита в пода на автомобила – това позволява ултракъси надвеси на каросерията

Изненадващо от VW дават първата насока за бъдещето си не на автосалона в Детройт, а още на изложението за електроника в Лас Вегас. Там, по време на Consumer Electronics Show (CES), Мюлер и сегашният шеф на отдела за разработка Франк Велш са избрали студията на новия Bulli за символ на новото време. С дължина от 4,59 метра Budd-e (произнася се като английската дума за приятел Buddy) е позициониран между Touran и T6 – благодарение на обновената платформа обаче ще предлага толкова място колкото и големият модел.

От Volkswagen са разработили специална нова платформа за всички бъдещи електромобили на моделите на марката и концерна. По този начин компонентите ще бъдат стандартизирани, а разходите – намалени.

Техниката е разположена така, че пести място – и остава свободно пространство за лаундж

Техниката е разположена така, че пести място – и остава свободно пространство за лаундж

Едно вълнуващо послание: Volkswagen поема по пътя към успеха с електрическата мобилност. За да бъде последван и от клиентите, Budd-e е изцяло пригоден за всекидневието. Батериите с капацитет 92,4 кВтч са разположени в пода на автомобила и пестят място – това се отразява добре на оползотворяването на пространството и на поведението на пътя. И тъй като капацитетът им е толкова голям, пробегът на автомобила с едно зареждане е 533 км. Свързани към станция за бързо зареждане, батериите може да бъдат заредени за около половин час до 80 процента. Тези стойности са ни познати от Tesla – в бъдеще ще ги свързваме и с Volkswagen. Естествено няма как да има студия, която да не е отлично свързана. Budd-e може да се управлява автономно, чрез жестове, да сърфира в интернет и благодарение на разположените в пода батерии предлага истински лаундж – с 34-инчов монитор. Budd-e ще се погрижи за това хората отново да видят в лицето на VW един добър приятел…

VW залага изцяло на електрическото задвижване

Budd-e е първият модел, базиран на модулната платформа за автомобили с електрическо задвижване (MEB). Двата електромотора са с обща мощност от 306 к.с.

 

Извод:

Новият шеф на VW обеща повече Силициева долина и по-малко Волфсбург. С Budd-e той ни демонстрира как си представя бъдещето на марката – без вредни емисии и с отлична свързаност. Едно убедително заявление за намеренията – сега по най-бързия начин трябва да се появят серийни автомобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин