Tестват в Калифорния първия в САЩ изцяло електрически автобус за дълги разстояния

2811
2019

FlixBus, глобалният доставчик на мобилност на дълги разстояния, оставя следа в историята заедно с MCI, провеждайки тестове в САЩ на първия автобус за извънградски пътувания, задвижван 100% от електрическа батерия. Тестът на D45 CRTe LE CHARGE, първият изцяло електрически автобус на MCI, предназначен за пътувания на дълги разстояния, започна по маршрута от Сан Франциско до Сакраменто. Това бе първият по рода си тест в Съединените американски щати. През 2018 г. FlixBus стартира във Франция и Германия първите в света електрически автобуси за пътувания на дълги разстояния.

„Този тест на първия изцяло електрически автобус в Америка е не само изключително важен етап за FlixBus, но също така и за цялата туристическа индустрия”, обясни Михаел Кан, директор „Бизнес развитие” за FlixBus USA.  „Във FlixBus сме отдадени на задачата да предложим до 2030 г. пътуване без CO2 емисии. Благодарни сме на производителите като MCI, които инвестират в бъдещето на устойчивия транспорт тук, в САЩ.”

След успешното провеждане на теста FlixBus ще работи с партньори превозвачи и MCI, за да поръча автобуси през 2020 г. за основните коридори, сред които са маршрутите Лос Анджелис – Сан Диего, Сан Франциско – Сакраменто, Портланд – Сиатъл и Ню Йорк – Филаделфия. Производителят MCI предоставя информация, че автобусът MCI D45 CRTe LE CHARGE е разработен във време, в което обществените и частните превозвачи търсят решения за пътувания без емисии.

„FlixBus променя начина, по който хората получават достъп до транспортни услуги, като прилага своя иновативен метод за по-добри автобусни превози за хората”, разказва Брент Мейтлънд, вицепрезидент „Маркетинг и продуктово планиране” на MCI. „Отличителното приложение за пътувания на дълги разстояния на компанията е идеалният начин да демонстрираме електрическата си платформа, тъй като ролята ни като доставчици на решения за мобилност е да допринасяме за намаляване на задръстванията и да се грижим за околната среда.”

FlixBus също така подчертава, че отговорното поведение спрямо околната среда не трябва да е запазено единствено за елита.

„Не всеки може да си позволи покупката на електрически автомобил за 40 000 щ.д. или дори по-голяма сума, но скоро всеки ще може да си купи билет на средна цена от 10 – 15 щ.д. за електрически FlixBus”, пояснява Кан. „Искаме да превърнем устойчивото пътуване в нещо, което е достъпно за всеки.”

FlixMobility преодолява ограниченията пред зеленото пътуване на дълги разстояния

Автобусните пътувания са вече най-устойчивият вид транспорт на дълги разстояния както в САЩ, така и в много други страни. Но във време, в което се нуждаем от спешни мерки по отношение на климата, FlixMobility се посвети на каузата да постигне пълна въглеродна неутралност до 2030 г. Част от реализацията на този ангажимент е използването на електрическа, водордна и друга чиста енергия, както и на биогаз. 

Електрически автобуси: Съединените американски щати са третата държава в света, в която FlixBus е първата компания, стартирала електрически автобуси за пътувания на дълги разстояния. През 2018 г. FlixBus бе първата компания в света, която тества електрически автобуси по извънградските си маршрути. От началото на април 2018 г. първите електрически автобуси на FlixBus започнаха пробни пътувания. Първият маршрут бе Париж – Амиен, който се поддържа и до днес.  През октомври същата година тези автобуси бяха стартирани и в Германия по маршрута Франкфурт – Манхайм. В Германия автобусите се движат с електроенергия, предоставяна от Greenpeace Energy.

Зелени влакове: През март 2018 г. FlixMobility стартира своите първи зелени влакове, като началото бе поставено в Германия. Тези влакове използват изцяло възобновяема енергия от Greenpeace Energy. През 2020 г. FlixTrain ще започне да предлага маршрути и в Швеция. Компанията обмисля и допълнителни маршрути в Европа, след като бъде либерализиран железопътният транспорт в Европа през следващата година.

Енергия от водород/горивни клетки: Следващият впечатляващ проект ще бъде изграждането на автобусен парк с автобуси, задвижвани с горивни клетки. Там, където електрическите автобуси изминават в момента кратки до средни разстояния, преди да се наложи да презаредят, автобусите с горивни клетки ще могат да пътуват най-малко 500 километра. Този проект ще бъде осъществен в сътрудничество с Freudenberg Sealing Technologies от Германия. Множество производители на автобуси обмислят участието си в проекта. През първата фаза на проекта за горивни клетки на FlixBus ще се извърши пилотно оборудване на представителен автобусен парк с тази технология.

Биогаз: В преходния период между обикновените дизелови автобуси и тези, задвижвани с електрическа или водородна енергия, FlixBus се фокусира върху автобуси, задвижвани с биогаз. Понастоящем компанията води разговори с производители, като в началото на следващата година ще обяви моделите на автобусите. Пилотните пътувания се очаква да се проведат в Германия, Франция и държавите от Бенелюкс въз основа на предлагането на това гориво.

„Ангажиментът към устойчивостта е не само модерен тренд на FlixMobility. Това е нашата мисия като компания и задължението ни пред обществото”, обяснява Андре Швемлайн, основател и главен изпълнителен директор на FlixMobility. „Отдадени сме изцяло на работата с технологиите, които могат да се използват при транспорта на дълги разстояния, като също така подтикваме сектора да преодолее рамките, да търси нови възможности и да инвестира в бъдещето на планетата ни.”

Преодоляване на ограниченията в САЩ

От MCI обявяват, че планират да доставят изцяло електрически автобус, който ще има същите или по-добри характеристики от настоящите им хибридни модели и тези с природен газ и дизел.

MCI D45 CRTe LE CHARGE ще бъде снабден със 750-волтов електрически двигател с висок въртящ момент на Siemens, който разполага с 350 конски сили и максимален въртящ момент от 4,500 Nm, задвижван от 389 kWh литиево-йонен акумулаторот компанията XALT Energy, базирана в САЩ. За да отговори на нуждите на хората, пътуващи на дълги разстояния, мощната батерия на този модел отговаря на стандарта J1772 за оперативна съвместимости може да се зарежда напълно за по-малко от 3 часа от зарядна станция със 150 kW.

Моделът е снабден също така с MCI Connect Telematic – система, която измерва основните показатели на ефективността в реално време, включително разстояние и време по маршрута, спомагателни системи и ефективност на батерията по отношение на температурата на околната среда.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин