Tалантливият Любослав Руйков все пак ще кара в Картинг академията на ФИА

2802
2024

Българският пилот Любослав Руйков все пак ще участва този сезон в Картинг академията на ФИА, като това стана ясно след финала на Зимната купа на ROK, който Любо спечели. Така той си гарантира участие на световното първенство на ROK, а по-късно стана ясно, че ще кара и в Академията.

Руйков има две победи в генералното класиране в своя клас Junior от началото на сезона и беше номиниран от Българската федерация по картинг за Академията, но се оказа, че от наша страна са изпуснати сроковете и той получи статут на резерва.

„Нашите неуредици стигнаха чак до семейство Робаци, собствениците на Tony Kart, които ръководят шампионатите на ROK, а Ерика Робаци отговаря за Академията – потвърди Станислав Каваримов, механик и треньор на Руйков. – Говорихме с нея, благодарности на Додо Върбицалиев за това и след това Любо получи възможност да кара в Академията. Платили сме таксата за участие, ще караме.”

Заради изпуснатите срокове и несериозното отношение на нашата федерация от клуба на Руйков написаха писмо до министър Димитър Илиев в ММС, както и до самата федерация, но все още нямат отговор от нито едно от двете места.

Картинг академията на ФИА е сред най-авторитетните надпревари в света, като сред предишните победители в битката за трофея на Академията са Ландо Норис, Макс Верстапен, Шарл Леклер, Естебан Окон и Джордж Ръсел. Академията стартира през 2006 и бързо се утвърди сред най-интересните и важни състезания за картинг пилоти от цял свят. През 2022 година в Картинг академията на ФИА участваха 51 пилоти от 50 държави, а през 2023 стартираха 46 пилоти. В Академията имат право да участват пилоти на възраст от 11 до 14 години.

Руйков стартира сезона в победа в WSK Champions Cup, а след това победи и в Зимната купа на ROK. Любо Руйков се състезава с подкрепата на Nivel Story Ltd, HTI Bulgaria EOOD, Z&M Private Co и Камфорт Кепитъл ЕООД.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин