Syrena: завръщането на легендарен полски бранд

0404
2016

В центъра на старата част на Варшава се издига статуя на сирена, която държи меч и щит. Именно митологичното създание, полужена-полуриба с приказна красота, е един от символите на полската столица. То въплъщава борбения дух на хората и надеждата у тях. Именно т.нар. Warszawska Syrenka е станала кръстница на легендарния бранд на FSO (в превод съкращението означава „Завод за леки автомобили“) Syrena. За света на четири колела в Полша това име значи много – зад него се крие една от първите марки коли в страната, която се радва на популярност като Warszawa, Polonez и други и датира още от 50-те години на миналия век.

От 2013 г. правата за разработка, производство и маркетинг на славната марка са преотстъпени от FSO на малката компания AK Motor със седалище в Канада. Тя е ръководена от Аркадиуш Камински (39) – индустриален дизайнер, който през далечната 1982 г. е принуден да избяга от родината си в Канада заедно със своето семейство. Първата стъпка във възраждането на бранда вече е направена – под формата на състезателния автомобил Meluzyna R. „Бегачката“ с тръбна конструкция и мощност над 400 конски сили е произведена от специалистите по проекти в областта на моторспорта Proto Cars с производствена база в Ниса (Югозападна Полша) и направи официалния си високоскоростен дебют по време на 53-тото рали „Барборка“ във Варшава през декември м.г. С няколко обиколки за шоу Syrena направо подлуди публиката – защото поляците имат слабост към стария модел, произвеждан в периода 1957-1983 г.

„Сърцето“ на състезателната машина е 4-цилиндров турбодвигател от Mitsubishi Lancer Evo, модифициран за мощност над 400 конски сили

„Сърцето“ на състезателната машина е 4-цилиндров турбодвигател от Mitsubishi Lancer Evo, модифициран за мощност над 400 конски сили

И докато състезателната машина с цена около 120 000 лева ще бъде произведена в ограничена серия от 25 бройки, всяка от които – съобразена с индивидуалните изисквания на клиентите, Камински предвижда и две версии за обществените пътища. Първата ще е по-масова, ще се казва просто Meluzyna (без добавката R) и ще предлага места за петима души и пригодност за всекидневно шофиране. AK Motor планира още по-евтина модификация L, спортна S и Kabri – за любителите на карането със свален покрив. Освен традиционното задвижване с двигател с вътрешно горене се очаква и електрическо, както и хибридно. За любителите на силните усещания ще бъде предназначена Syrena Ligea – с 4-цилиндров двигател пред задната ос и 2 места, духовен наследник на прототипа Syrena Sport от 1959 г.

FSO Syrena: 26 години на конвейера

Първата Syrena дебютира на панаира в Познан през 1955 г. Производството й започва две години по-късно в завода на FSO във Варшава (Полша). Там моделът се прави до 1972 г., след което „мигрира“ във фабриката на FSM в Белско-Бяла и продължава да слиза от конвейера чак до 1983 г. През годините Syrena получава различни версии, като най-популярната е 105. Всички са седани с две врати и 2-тактови 2-цилиндрови двигатели (в т.ч. и от Wartburg), разположени отпред и предаващи мощността си към предните колела. Чак през 1965 г. е лансиран 3-цилиндров мотор. Създаден е дори прототип под името Syrena Sport (1959 г.) с 2 места, който обаче не стига до серийно производство. За 26-годишния си жизнен път Syrena е произведена в 521 311 бройки.

Расовият спортист

Syrena има богата история в автомобилния спорт, включваща четири участия в легендарното рали „Монте Карло“ – през 1960, 1961, 1962 и 1964 г. Макар че успехите на модела по отсечките на непредсказуемото изпитание не са огромни, самият факт, че в годините на „желязната завеса“ модел от соцлагера, който няма да се предлага в Западна Европа, регистрира четири участия в знаменитото състезание, заслужава почести.

 Syrena има четири участия в легендарното рали „Монте Карло“ – през 1960, 1961, 1962 и 1964 г.


Syrena има четири участия в легендарното рали „Монте Карло“ – през 1960, 1961, 1962 и 1964 г.

Новата състезателна AK Syrena Meluzyna R се произвежда ексклузивно от AK Motor Polska в Ниса (Югозападна Полша) от Proto Cars. Там „сирената“ се прави заедно с други машини за автомобилния спорт, съобразена с индивидуалните изисквания на пилотите и съответния отбор. Proto Cars е ръководена от двукратния шампион на планинско в Полша Павел Витко. Самият Витко има сантиментално усещане към модела, тъй като преди повече от 25 години това е първият модел, който той си купува „в партия“ с приятели и шофира без книжка.

Влюбен в автомобилите още от детските си години, индустриалният дизайнер Аркадиуш Камински е в основата на възраждането на Syrena

Влюбен в автомобилите още от детските си години, индустриалният дизайнер Аркадиуш Камински е в основата на възраждането на Syrena

Meluzyna R е задвижвана от 4-цилиндров двигател с принудително нагнетяване от „кавалериста“ Mitsubishi Lancer Evo с мощност „над 400 конски сили“ – както пише в официалната пресинформация. Благодарение на теглото от 1100 килограма относителната мощност е под 2,75 кг/к.с. – доста сериозно постижение, говорещо за расов спортист. Силуетът на колата, изградена около тръбна рама, напомня на MINI Coupé, макар че идеята е дизайнът да „цитира“ оригинала в максимална степен. Бързата Syrena с междуосие 2508 мм е висока 1439, широка 1821 и дълга 4037 мм – идеални за рали дисциплината размери. Джантите са 18-цолови, а гумите Pirelli са с размер 225/650. Цената на „бегачката“ ще бъде минимум 120 000 лева – и може да нарасне в зависимост от индивидуалните желания на клиента. В проекта хората от Proto Cars са използвали шаси от съществуваща състезателна машина, към което са адаптирали новата „черупка“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин