Suzuki V-Strom 1050XT: рафинираният рицар (ТЕСТ)

0810
2020

Suzuki V-Strom беше като Skoda Octavia при мотоциклетите: практично, много надеждно, но и без способност да буди много емоции. Поне досега! Тъй като Suzuki даде нова визия на своята машина – като явно за пример са използвани кросовите мотоциклети на японците, към които „препраща“ уникалният за V-Strom 1050 XT цвят. Останалото напомня на състезателната машина за „Дакар“ Suzuki DR-Z и на представения през 2019 протототип.

Новото Suzuki V-Strom 1050 XT (от 25 990 лв.) обаче има какво да предложи не само по отношение на визията. Познатият от 1000-кубиковия V-Strom V2-агрегат с 90 градуса ъгъл между цилиндрите и обем 1037 куб.см развива 107 к.с. при 8500 об/мин (+6 к.с.) благодарение на ковани бутала с нови сегменти, както и на нова „карта“ за управление на двигателя. Задвижващият агрегат е е еластичен и приятен, пъргав в ниски обороти. Дори при 2000 об/мин на шеста усещате добра тяга. Газта понякога реагира доста рязко, което в началото стряска, но с километрите се свиква.

Ако не карате агресивно, не са необходими чести смени на предавките – така и така, смяната им не се случва особено прецизно. Трета е подходяща за планински пътища с много завои, а пета или шеста – за шосейно каране. Има предостатъчно въртящ момент (100 Нм), а съгласно данните на бордовия компютър машината консумираше средно 6,1 л/100 км по маршрута София-Калафат.

В рамките на нашите изпитания се изля порой, по време на който установихме, че мотоциклетът „стои“ стабилно на пътя, а слюдата се държи добре. За съжаление, липсва насочено отопление към краката, а стъпалата не са предпазени от локви. При потегляне тракшън-контролът сработва добре и не позволява загуба на сцепление на задната гума. При смяна на предавка надолу имаше пробуксуване на задното колело, което не беше овладяно от TC, но мекото окачване спомогна за справяне с машината. Иначе наличието на slipper-clutch на сухо прави включването на по-ниска предавка спокойно дори и в завой. На мокро е доста по-стряскащо.

Заради големите си размери това Suzuki няма да бъде удобно на „ездачите“, които обичат да лъкатушат между автомобилите по задръстванията. За сметка на това с „атакуването“ на бордюри V-Strom 1050XT се справя доста добре заради дългия ход на окачването. Първоначално седалката правеше впечатление на твърде мека – но при дългото ни пътуване от София до Калафат именно тя (в комбинация с мекото окачване) ни позволиха да „оцелеем“ в отсечките около Монтана и преди Видин. Именно тук Suzuki V-Strom 1050XT заслужи отличната си оценка за „езда“ на дълги разстояния. Очаквахме заради мекото окачване мотоциклетът да не се държи добре при агресивно каране по завои. Машината обаче ни изненада с превъзходното усещане за сцепление и стабилност и като цяло – с превъзходното си поведение по завоите.

ИЗВОД

Suzuki V-Strom 1050XT е въодушевяващ мотоциклет, който може да се кара подобаващо спортно и носи изненадващо много удоволствие. Напълно очаквано, машината е перфектна за дълъг път, но в градски условия изисква някои компромиси.

Михаил Стойнов

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин