/ Suzuki пуска специална серия по случай 25- годишнината на Hayabusa

Suzuki пуска специална серия по случай 25- годишнината на Hayabusa

Hayabusa, култовият мотоциклет на Suzuki Motor Corporation, празнува своята 25-та годишнина през 2023 г. В чест на това, Suzuki представи специална серия, която ще се продава в световен мащаб след юли.Отличителна характеристика на юбилейния модел е боята – комбинация от оранжево и черно. Добавени са още и оригинални гравюри върху ауспуха и задвижващата верига, а върху резервоара има емблема на 25-годишнината и триизмерно лого SUZUKI. Също така капакът на задната седалка е стандартно оборудване.

Първото поколение на модела беше представено на Intermot, проведено в Германия през 1998 г., като „Hayabusa (GSX1300R)“, а продажбите стартираха в Европа и Северна Америка през 1999 г. Продуктовата концепция беше „Ultimate Sport“, а неговата висока мощност и управлението, съчетано с уникалния и аеродинамичен стил, създадоха сензация, която го превърна в култов мотоциклет, представящ Suzuki. Второто поколение, с увеличен работен обем от 1299 на 1340 куб.см, беше пуснато през 2007 г. То наследи изключителните показатели на първото поколение и я надгради с новата функция Suzuki Drive Mode Selector (SDMS), която позволява промяна на характеристиките в зависимост от предпочитанията на моториста.

Продажбите също се разшириха в световен мащаб, включително и на японския пазар. През 2021 г. беше представено третото поколение Hayabusa с напълно обновен двигател и шаси и множество електронни системи, обединени под името S.I.R.S (Suzuki Intelligent Ride System), която включва контрол на сцеплението, двупосочна бърза смяна на предавките и др. Това го направи мощен, но контролируем и даде реален образ на стилистичната дизайнерска концепция „Изисканият звяр“.

В момента Hayabusa се продава в 48 страни по света, включително Съединените щати, Европа, Индия и Латинска Америка, с общо серийно производство от над 200 000 бройки.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин