SUV-ът на Fiat става кабриолет

1201
2021

500X, който да шофирате, усещайки вятър в косите. Това скоро ще се превърне в реалност, разкрива италианското издание quattroruote. Още през пролетта в завода на FCA в Мелфи ще стартира производството на oткритата версия на популярния компактен кросоувър. Така и Fiat лансира свое предложение в нишовия сегмент на „топлес“ SUV-овете – чийто основоположник през 2011 г. стана Nissan Murano CrossCabriolet (спрян от производство през 2013 г.). По-късно и Range Rover пусна Evoque Cabriolet, който клиентите можеха да поръчат само през 2016 и 2017 г.

Инициативата на Fiat беше продиктувана от появата на Volkswagen T-Roc Cabrio миналата година. Откритата версия на „германеца“ би била очакваният конкурент на 500X Cabrio по отношение на размери, дух и клас. Очаква се италианският модел да бъде малко по-евтин. За разлика от другите SUV-кабриолети до момента, в т.ч. и T-Roc, Fiat няма да „отреже“ целия покрив. Конструкцията на вратите ще бъде запазена и към купето ще бъде интегриран прибиращ се мек таван, който се плъзга по колонките на покрива до основата на задното стъкло, което трябва да се сгъва. С други думи, моделът ще прилича на 500C и ще има различен капак на багажника. Подобен тип конструкция изисква най-малко инвестиции за проектиране, както и минимален брой промени в поточната линия.

Кабриолетът 500X ще разполага със същите три- и четирицилиндрови бензинови двигатели от серията Firefly и с дизеловите Multijet като стандартния 500X. „Мек“ хибрид ще има на по-късен етап през 2021. Кросоувърът с прибиращия се покрив трябва да бъде представен в началото на пролетта и да излезе на пазара през лятото.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин