/ SUV-овете от висок клас на BMW – по-мощни и по-дигитални

SUV-овете от висок клас на BMW – по-мощни и по-дигитални

BMW направи фейслифт на своя SUV от висок клас X5 и неговия Coupé-вариант X6 – с освежена външност и по-голяма мощност

Актуалното BMW X5 с вътрешен код „G05“ е на пазара от 2018 г., а година по-късно се появи и Coupé-версията X6 (G06). Сега хората от Мюнхен направиха широкообхватен фейслифт на своите SUV-ове от висок клас – освен визията, преработени са и двигателите, които сега предлагат по-голяма мощност.

Предницата се отличава с елементи от дизайна на xLine, нови „бъбреци” и нови фарове (с 35 мм по-тесни). Те включват и нов подпис на дневните светлини – опционално се предлагат матрични LED-фарове. Освен това X5 има нова светлинна графика на задните светлини.

Двигателите получават по-голяма мощност

Осветените „бъбреци” на 6-цилиндровите версии на двигателите на BMW X5  ще продължават да се предлагат – 8-цилиндровият агрегат обаче няма да се възползва от тази екстра. Предните брони на моделите са преработени, сега те включват така наречените „Air Curtains“ – с цел подобряване на аеродинамиката на колелата. Още по-динамично става при M-спортния пакет, който при X6 е дори част от серийното оборудване. За X5 той се предлага опционално.

По отношение на моторизациите BMW залага на досегашните си двигатели, като баварците са увеличили мощността на някои от тях. За пазарния старт ще се предлагат моделите с базова моторизация  „xDrive30d“ и „xDrive40i“. Базовият дизелов редови 6-цилиндров агрегат разполага вече с 298 к.с. и 670 Нм максимален въртящ момент. Трансмисията му е 8-степенна автоматична. Бензиновият мобилизира 380 к.с. и максимален въртящ момент от 540 Нм – също от 6 цилиндъра.

По-спортният M-вариант M50 i в бъдеще ще бъде преименуван на „M60 i xDrive“ с V8-битуро мотор, като от BMW посочват за мощността 530 к.с. и до 750 Нм максимален въртящ момент. Спринтът до 100 км/ч трае 4,3 секунди, а максималното темпо е ограничено на 250 км/ч.

Всички двигатели са оборудвани с 48-волтова система за мек хибрид. Освен леко електрифицираните модели, BMW ще продължи да предлага и Plug-in-хибрида, като нареченият „xDrive50e“ SUV ще разполага със системна мощност от 490 к.с. и максимален въртящ момент от 700 Нм. На по-късен етап ще се появят X5 M и X6 M.

Най-новата версия на инфортейнмънт системата и Curved-дисплей в SUV-овете

Във вътрешното пространство дигиталната технология определя новостите в SUV-овете от висок клас. С фейслифта идва и новата версия на BMW „Operating System 8“ – като заедно с най-новата генерация на iDrive в автомобилите ще видим и Curved дисплеят. Той включва 12,3-инчовия дигитален кокпит и 14,9-инчов монитор на инфотейнмънт системата.

Арматурното табло ще бъде покрито с нов материал, подобен на кожа, но веган – плата „Sensafin“, като същия плат се използва и за серийните спортни седалки. Освен това има извита интериорна лайстна от дърво, както и доста ефектна амбиентна светлинна лайстна.

Пазарният старт на X5 и X6 ще бъде през април 2023 г.

В средата на април 2023 г. моделите ще бъдат при търговците. Засега от BMW се въздържат да дават информация за цените, но с фейслифта се очаква и повишението им.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин