Subaru Solterra: новият електрически самурай

1405
2022

За семейството международни издания на AUTO BILD пролетта по традиция е свързана с Италия. Всяка година там провеждаме годишната си маркетингова среща и тестваме нови модели, повечето от които все още с ембарго за публикуване на снимки и с разрешение за шофиране единствено по частни писти и полигони.

Днес имаме среща с Джанлука Калдини, голямо име в италианския моторен спорт. Поздравяваме се пред рецепцията на тестовия комплекс на колегите от списание Quattroruote, близо до Милано. Усмихнатият мъж е инструктор в екипа на Subaru. Нямахме никакво съмнение, че умее дяволски добре да шофира. Мамма мия, как само влиза в завоите! Но завидното удоволствие, с което Джанлука управлява Solterra, изцяло електрическия SUV на Subaru, определено ме изненада. Пилотът видимо се забавлява и ми намига, докато заемам мястото му зад волана: „Белла макина! Бомбастико!“

Нестандартен кокпит: широка средна конзола, високата позиция на инструментите спестява нуждата от Head-up дисплей, лесно управляеми функции през екрана и логично подредени бутони върху волана

Със Solterra японските производители на високопроходими машини престъпват прага на света на набиращите популярност електромобили. Но това не е съвсем вярно. Още през 2003 г. Subaru представи модела си Tepco с 40 кВт и 80 км пробег. Прекалено рано за пазарен успех, но пък ценен опит за предизвикателни времена като сегашните.

Загърбването на двигателите с вътрешно горене е факт във все повече държави. Дните (годините) им изглеждат преброени. Със Solterra японците категорично се намесват в този процес на трансформация към все по-голям дял зелена енергия. „Дай повече газ, приятелю! Всъщност дай ток, ток, ток! Ха-ха! Форца, амиго!“ Джанлука е отново сериозен, докато ме навигира през подредените за слалом пилони, напътства при тестовете за поведение на колата при рязко спиране или демонстрира функции на борда като например рекуперацията. „Какво ще кажеш?“ Прецизно управление на волана и нечовешко ускорение. Просто не мога да повярвам, че този самурай тежи малко над два тона!

Автомобилният пилот, който се влюби в Solterra: Джанлука Калдини би се състезавал с новото Subaru

Встрани от темата за електрификация в Subaru са успели да създадат модел, който се държи надеждно и със самочувствие също извън пътя. Тестваме офроуд възможностите на Solterra на създадения специално за целта полигон с хълмове, чиито наклони са с различни стойности и подредени през 10°. Благодарение на клиренса от 21 см и разположените на двата моста електродвигатели с по 80 кВт лъскавият SUV доказва, че съвсем не е паркетен. Нагоре, надолу, страничен наклон, с повече сцепление, с по-малко сцепление, контакт с настилка само с две колела, буксуване, изкачване на заден ход… Докато управлявате внимателно, всички препятствия се вземат с отличен. „Чувството е винаги важно, когато шофираш“, резюмира италианският тест пилот на Subaru до мен.

Невероятно, но факт: 4х4 изцяло на ток!

Новият Solterra е изграден върху изцяло нова електрическа платформа: 4,69 м дължина и 2,85 м междуосие. Пространството в купето е щедро, багажникът побира 421 литра. Скритата под пода акумулаторна батерия със 71,4 кВтч гарантира пробег от над 400 км по WLTP. По-точни данни в момента не са налични заради продължаващата хомологация. Разходът според производителя е 16 до 18 кВтч на 100 км. Зареждането (AC) е с до 6,6 кВт или (DC) с до 150 кВт, като 80 процента от заряда са налични след около 30 минути. Ускорението до 100 км/ч трае 6,9 секунди, максималната скорост е 180 км/ч.

Домакините ни от Subaru с основание се гордеят с резултата, постигнат в сътрудничество с Toyota. И двете марки подчертават, че става дума за съвместна и равноправна разработка, която обединява най-доброто от експертизата на двата японски концерна. Но докато тестваният от нас автомобил е получил красиво звучащо име, съчетание от Слънце и Земя, роднината му при Toyota е малко труден за изговаряне – bz4x.

Бъдещето е електрическо: Solterra е предвестникът на новото време от Subaru, който пристига при нас с богато серийно оборудване

Встрани от закачката с имената двата модела имат сериозни различия. Определено не може да става дума за проста размяна на емблемите върху каросерията. Вече споменатото управление на волана е по-директно при Subaru. Окачването също е по-стегнато. Разположените зад кормилото перца за 4-степенен избор на режим на рекуперация ги няма при Toyota.
Solterra е типично Subaru!

ИЗВОД
Изключително важният за Subaru модел идва точно навреме. Сериозен и комфортен електромобил, не само за заклетите фенове на марката. Топъл слънчев лъч, достигнал Майката Земя.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин