Stellantis преоборудва завод за производство на лекотоварни автомобили на водород

3110
2022

Нова инвестиция в завода на Stellantis в Хордейн увеличава капацитета му за производство на лекотоварните автомобили с горивни клетки Peugeot Expert, Citroën Jumpy и Opel Vivaro. От 2024 г. поточните линии на завода ще напускат до 5000 автомобила годишно, съобразно амбицията на Stellantis да бъде първият масов производител на превозни средства, задвижвани с водород.

С тази инвестиция Stellantis затвърждава намерението си да не разделя бизнеса си между електрическите автомобили и тези с двигатели с вътрешно горене (ДВГ), като ангажира всички свои служители в енергийния преход.

По време на посещението си на завода на Stellantis в Хордейн, Франция, Карлос Таварес – главният изпълнителен директор на компанията, обяви началото на масовото производство на лекотоварни автомобили Peugeot, Citroen и Opel във версия, задвижвана с водородна горивна клетка.

„Горд съм с работата на ръководството и служителите на завода Хордейн, които го превърнаха в първия в света, който комбинира три вида задвижване, благодарение на гъвкавостта на производствената си система. Това показва намерението на Stellantis да инвестира в най-новите технологии във Франция в подкрепа на нисковъглеродната мобилност“ – обяви Таварес и допълни, че Stellantis е успяла да премине към следващия етап от историята на автомобилостроенето.

Автомобили, задвижвани с водород, ще се сглобяват на същата поточна линия, на която се произвеждат и модификациите на ДВГ и електрическите версии на лекотоварния K-Zero, като и за тях ще се следват обичайните етапи на боядисване и сглобяване. За финалните настройки ще се ползва наскоро оборудваният за целта нов цех с площ 8000 м².

Благодарение на обособяването на специален екип за монтажа на резервоара, допълнителните батерии и горивната клетка производственото време за тези операции ще бъде съкратено наполовина в сравнение с предишния процес, при който инсталирането на горивната клетка се е
извършвало в Рюселсхайм.

Индустриализацията със задвижвани с водород лекотоварни автомобили е нова стъпка за Хордейн, където 43% от моделите на марките Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall, Fiat и Toyota вече се предлагат в електрическа версия с нулеви емисии. За този проект са инвестирани 10 млн. евро с финансовата подкрепа и от френското правителство.

Лекотоварните модели K-Zero с водородна горивна клетка са предназначени за превози на дълги разстояния, които изискват по-голяма автономия (400 км), възможно най-бързото зареждане (3 минути) и голяма товароносимост (1000 кг полезен товар). Stellantis е първият производител в
света, който пуска на пазара този тип модел през 2021 г.

Заводът в Хордейн е открит през 1994 г. и е в основата на индустриалната стратегия за лекотоварни превозни средства на Stellantis. В него работят 2440 души на три смени, а дневното производство е от 628 автомобила от семейството „K-Zero“. През 2021 г. там са сглобени 144 650 превозни средства, а през лятото на 2022 г. бе ознаменувано производството и на едномилионния
екземпляр.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин