Stellantis прави пет гигафабрики за батерии

0408
2022

Стратегическият план Dare Forward 2030 на Stellantis се развива с пълна скорост, подкрепен от рекордна рентабилност и ускоряване на продажбите на нискоемисионни превозни средства (LEV), които включват електрически превозни средства с батерии (BEV), хибридни превозни средства с възможност за зареждане (PHEV) и електрически превозни средства с горивни клетки.

Дружеството заема второ място на пазара на BEV и LEV в ЕС30 (по-малко от хиляда автомобила разлика с лидера в LEV продажбите) и трето място на пазара в САЩ по продажби на LEV. Глобалните продажби на BEV на Stellantis са се увеличили с почти 50% на годишна база до 136 хил. автомобила през първото полугодие. Понастоящем компанията предлага 20 BEV модела, като до 2024 г. ще бъдат лансирани още 28 BEV модела.

Укрепване на екосистемата на батериите: Потвърдени са местата за пет гигафабрики (три в Европа и две в Северна Америка) в партньорство с Automotive Cells Company, Samsung SDI и LG Energy Solution; увеличени са доставките на нисковъглероден литиев хидроксид чрез подписване на споразумения с Vulcan Energy и Controlled Thermal Resources съответно в Европа и Северна Америка. Споразуменията със Samsung SDI и LG Energy Solution подлежат на обичайните условия за сключване и регулаторни одобрения.

Лидерство в сферата на глобалната мобилност: Придобихме Share Now, с което Free2move се превърна в световен лидер в сферата на мобилността с повече от 6 милиона клиенти по целия свят.

Преобразяващи партньорства: Обявени са глобални, многогодишни споразумения с Amazon и Qualcomm, които ще преобразят изживяването в автомобила за милиони клиенти на Stellantis.

Северна Америка: Постигната е рекордна рентабилност с коригиран марж на оперативните приходи (AOI) от 18,1%; пазарният дял е нараснал с 40 базисни пункта на годишна база до 11,3%, като този в САЩ е нараснал с 50 базисни пункта до 11,7%. Jeep® Wrangler 4xe остава най-продаваният PHEV в САЩ(6) с 19 хил. реализирани автомобила през първото полугодие, което е с 55% повече на годишна база. Изцяло новият Jeep Grand Cherokee 4xe пристига в представителствата, като скоро ще бъде последван от Wagoneer L и Grand Wagoneer L в края на 2022.

Разширена Европа: Постигнат марж на AOI от 10,4% с ръст от 160 базисни точки, пазарен дял в ЕС30 от 21,2%, което е спад със 190 базисни точки. Fiat New 500 е най-продаваният BEV в Германия и Италия, а Peugeot e-208 е най-продаваният BEV във Франция. Jeep Compass и Renegade са номер едно и номер две сред най-продаваните LEV автомобили в Италия. Peugeot 208, Opel Corsa, Citroën C3, Fiat Panda и Fiat 500 са пет от 10-те най-продавани автомобила в ЕС-30.

Други региони: И в трите региона маржовете на AOI са двуцифрени. Южна Америка: над тройно увеличение на AOI до 1,0 млрд. евро с марж от 13,9%. Пазарен лидер в региона с 23,5% дял. Fiat е най-продаваната марка в региона, а Jeep – най-продаваната SUV марка в Бразилия. Близък изток и Африка: рекорден марж на AOI от 15,5% с увеличение от 580 базисни пункта и AOI от 472 млн. евро; увеличение на пазарния дял с 20 базисни пункта до 11,9%. Китай и Индия и Азиатско-тихоокеанския регион: Марж на AOI от 13,4%, като AOI се увеличи с 40% до 289 млн. евро. В Индия стартираха продажбите на изцяло новите Jeep Meridian и Citroën C3 и доставките им започнаха съответно през юни и юли.

Maserati: На път към двуцифрена рентабилност с марж на AOI от 6,6%, което е с 330 базисни пункта повече. AOI се увеличава над два пъти до 62 милиона евро. Изцяло новият MC 20 Cielo бе представен през май; изцяло новият Grecale бе пуснат на пазара с първи доставки в Европа в края на юни; лимитираната серия Supercar бе представена през юли.

Забележка: Освен ако не е посочено друго, всички референции за пазарен дял и класиране се отнасят за първото полугодие на 2022 г. Всички сравнения на годишна база са спрямо първото полугодие на 2021 г., включително Legacy FCA за периода от 1 до 16 януари 2021 г., преди приключването на сливането.

Предстоящи събития: Dodge, Jeep и Ram ще разкрият подробности относно стратегиите си за електрификация.

  • 16 и 17 август         Представяне на Gateway Muscle и Future Muscle в рамките на „Седмица на скоростта на Dodge“

•   Септември              Ден на Jeep 4xe

  • 3 ноември               Доставки и приходи за третото тримесечие на 2022 г.

•   Ноември                 Ram революция

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин