Stellantis лансира китайски електромобили в Европа

1505
2024

От септември 2024 г. европейските улици ще станат още по-пъстри – защото тогава на Стария континент ще бъдат лансирани два модела от китайския производител на електромобили Leapmotor!

Два нови електрически автомобила от Поднебесната империя ще дебютират в Европа през есента на 2024: през септември гигантът Stellantis иска да пусне първите електрически модели от китайския производител Leapmotor на европейските пазари.

Началото ще бъде поставено с малкия T03, който ще бъде последван от SUV-а среден клас C10 (на снимката горе). Всяка година ще бъде добавян по още един нов модел. Освен това Leapmotor предлага в родината си SUV-а C11 и седана C01. Разработва се и трети SUV, наречен C16.

Освен SUV-а от среден клас C10, на европейските пазари през септември 2024 г. ще бъде пуснат и малкият T03 от Leapmotor.

Навлизането на Leapmotor на европейския пазар ще започне в държави като Франция, Италия, Германия, Холандия, Испания, Португалия, Белгия, Гърция и Румъния. До края на 2024 г. марката трябва да има 200 дилъра, а до 2026 г. техният брой трябва да нарасне до 500. Предстои разширяване на търговската мрежата в Азия, Африка и Южна Америка.

Джойнт-венчър между Stellantis и Leapmotor

Разработката и лансирането на новите модели ще бъдат задействани от ново съвместно предприятие, в което Stellantis притежава дял 51 процента, а Leapmotor държи останалите 49. Управлението на съвместното предприятие със седалище в Амстердам е поверено на Тяншу Джън, който ръководеше бизнеса на на Stellantis в Китай.

През октомври 2023 г. Stellantis обяви, че групата ще инвестира около 1,5 милиарда евро, за да придобие 21 процента от Leapmotor. Това споразумение включва също създаването на Leapmotor International, което позволява на Leapmotor да се възползва от подкрепата на Stellantis за продажбите по целия свят. В замяна на това голямата европейско-американска корпорация ще получи достъп до евтини електрически модели, които няма възможност да произвежда сама.

Първият от тях, Leapmotor T03, е субкомпактен автомобил с пет врати в сегмент А, който трябва да разполага с вътрешното пространство на конвенционален модел от сегмент В. T03 е дълъг 3,62 метра и бива задвижван от двигател с мощност 70 кВт/95 к.с. Пробегът му е сравнително скромните 265 км (по WLTP). Според публикации в различни медии Stellantis планирала да произвежда модела в своя завод в Тихи, Полша по схемата Semi Knocked Down (т.е. с части, внесени от Китай).

Leapmotor C10 е проектиран за целия свят

Leapmotor C10 е първият автомобил на Leapmotor, разработен за пазарите по цялата планета. Той впечатлява с резултат пет звезди от краштеста на EuroNCAP, както и със съвременен дизайн. Автомобилът е базиран на платформата LEAP3.0 (собствена разработка), при която батериите са интегрирани директно в шасито (Cell to Chassis, CTC).

Поглед към интериора на Leapmotor C10, считан за конкурент на Tesla Model Y.

SUV-ът от среден клас с дължина 4,74 метра и височина 1,68 метра се конкурира с Tesla Model Y. Вариантът изцяло на ток разполага с мощност 170 кВт, предавани към задните колела, както и с батерия с капацитет 70 кВтч, позволяваща пробег 420 километра (по WLTP).

Топверсията разполага допълнително с 1,5-литров бензинов двигател със 70 кВт в ролята на Range Extender, който oбаче не задвижва колелата директно, а генерира електричество за електромотора отзад. По данни на CarNewsChina батерията на борда била с капацитет 28 кВт и осигурявала пробег на ток от 140 км.

Leapmotor е основана през 2015 г. и е специализирана в производството на електрически автомобили. И задвижващите компоненти, и батериите се разработват и произвеждат от самата компания със седалище в Ханджоу.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин