Stellantis вече може да прави електромобили с пробег 800 км

2401
2024

Фундаментът за големите електромобили вече е готов: Stellantis вече използва новата платформа STLA Large. Тя е предназначена за батерии с капацитет до 118 кВтч, осигуряващи пробег от 800 км. Началото ще бъде поставено с мощен SUV!

Stellantis се захваща с големи работи: гигантът с много марки (Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Jeep, Opel, Peugeot и др.) представи новата си платформа за електрически автомобили, наречена „STLA Large“. Тя е предназначена за електрически модели от среден и висок клас и е четвъртата по рода си след вече представените платформи „Small“ за малки автомобили, „Medium“ за компактни и „Frame“ за товарни.

С новата база – модерен наследник на традиционното шаси – групата вече може да създава наистина големи електрически автомобили. Архитектурата позволява интеграцията на батерии с капацитет до 118 кВтч. Пробегът на бъдещите електромобили (поне при седаните) трябва да бъде до 800 километра. По данни на Stellantis зареждането ще може да бъде много ефективно – с 4,5 ватчаса в минута. Така по груби изчисления големите батерии ще се зареждат от 0 до 80 процента за около 20 минути.

На нивото на Mercedes EQS

Новата платформа ще издигне бъдещите модели на Stellantis до нивото на електрически шосейни круизъри като Mercedes EQS, при чиято топверсия батерията е с капацитет 108 кВтч. Stellantis разкрива и очакваните динамични показатели – някои от новите модели ще могат да ускоряват от 0 до 100 км/ч за 2 секунди!

Платформата, в която не е включен двигател, няма пряка роля за това. Но нейното тегло позволява да предположим какво ще бъде теглото на даден модел, което от своя страна има влияние върху пробега и динамиката. При концепцията са използвани високоякостни материали с оптимална твърдост и възможно най-ниско тегло.

Jeep Wagoneer ще бъде първият модел на Stellantis, изполващ новата платформа за електрически автомобили. Той ще се появи на пазара в САЩ през 2024 г.

Първите електрически автомобили, които ще използват STLA Large, ще бъдат от американските марки Dodge и Jeep. Очакваме началото да бъде поставено с електрическия SUV Jeep Wagoneer S с мощност на двигателя до 600 к.с.

Платформата е подходяща и за двигатели с вътрешно горене

По-късно най-голямата от платформите за изцяло електрически автомобили в групата ще бъде използвана и при бизнес и луксозни модели на Chrysler, Alfa Romeo и Maserati. Планира се до 2028 върху тази база да бъдат направени осем автомобила от пет марки. Една от нейните отличителни характеристики е високото ниво на гъвкавост: STLA Large позволява както 400-, така и 800-волтови  системи, а също така – предно, задно и двойно задвижване.

Междуосието, дължината, ширината и височината, както и пътният просвет също могат да варират: моделите, които стъпват на STLA Large, ще могат да бъдат дълги между 4,76 и 5,12 метра. Междуосието им ще бъде максимум 3,07 метра, а в калниците ще могат да влизат джанти с размер до 32,6 цола. Интересното е, че все пак новата платформа ще позволява и монтаж на двигатели с вътрешно горене.

Stellantis си е поставил за цел до 2030 г. да предлага само електрически модели в Европа, а 50% от продажбите на концерна в САЩ да се падат на модели на ток. Новата голяма платформа на компанията ще играе важна роля в стратегията за устойчивост.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин