Standard Gazel: особеностите на индийския стандарт

2603
2024

Днес може да се каже, че автомобилостроенето на Индия се намира в истински разцвет. Множащите се местни компании предлагат модерни и разнообразни модели, голяма част от които са проектирани от изтъкнати европейски дизайнери. В недалечното минало обаче държавната политика на страната не е особено либерална към местното автомобилостроене, и това води до безкрайно тиражиране на едни и същи автомобили с архаичен дизайн от 50-те години, като митичните герои на автомобилния „Боливуд“ Hindustan и Premier. Все пак през 60-те години, са направени и няколко плахи опита за разчупване на монопола, които потъват в историята след мимолетна и не особено успешна кариера…

Един от малко познатите автомобили на Индия в онази епоха е Standard Companion, произвеждан между 1962 и 1963 г. от Standard Motor Herald of India (STAMPRO) в Мадрас. По-интересната част от историята на компанията обаче започва някъде около 1966 г., когато STAMPRO започва да предлага на индийския пазар един меко казано странен вариант на Triumph Herald. Автомобилът се продава под формата на почти голо шаси (запазени са само предните седалки и панелите на предната част – стъкло, капак и калници), като целта е да се привлекат повече клиенти от средите на търговците и предприемачите с малък бизнес. Идеята е, всеки потенциален купувач сам да довърши автомобила си, според собствените си нужди… Така или иначе тези „полуавтомобили“ никога не тръгват по индийските шосета, тъй като много от хората приемат появяването им по-скоро, като лоша шега (твърде „чувствителното“ задно окачване на Herald, е меко казано несъвместимо с пътищата на страната и на практика автомобилът е неизползваем като лекотоварна кола).

През 1967 г. в Индия е представен един британски прототип с четири врати, базиран на добре познатия Triumph Herald (който винаги е бил произвеждан само с две врати). STAMPRO харесва модела и решава да организира производството му, като паралелно с него представя и собствен комби вариант – идеалният автомобил за тогавашните многолюдни индийски семейства, който предлага достатъчно място за багаж и четири-пет деца. Автомобилът е с пластмасов покрив и люк и по тази причина е по-лек от стандартния Herald, което е особено благоприятно имайки предвид скромния работен обем на двигателя от 948 куб.см.

Прототипът на модела е снабден с четири фара, разпределени в по два блока, поставени под ъгъл, както при Triumph Vitesse, а серийното производство на т.нар. Standard Companion Estate е усвоено през 1970 г. и продължава цяла една година.

Истинският пазарен пробив на STAMPRO е направен през 1971 г. с лансирането на поредния „клонинг“ на Herald, наречен Standard Gazel. Въпреки че в някаква степен напомня на своя първообраз, автомобилът е чисто индийски във всяко едно отношение (изключение правят фаровете Lucas, върху които се вижда надпис “Made in England”). Той е поставен на преработено шаси от Herald, а оформлението му е дело на индийския дизайнер Насир Хюсеин. Според някои шегаджии от онази епоха, предната част на Standard Gazel е била оформена по такъв „намръщен“ начин, за да плаши свещените крави по пътя.

През 1974 г. Gazel е подложен на някои козметични промени в предния капак и дръжките на вратите, но слабият 948-кубиков двигател остава същия.

До края на своята кариера през 1977 г. Standard Gazel отбелязва „рекордно“ ниски продажби и неговото неуместно появяване на индийския пазар на практика довежда STAMPRO до банкрут.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин