STADLER FLIRT H₂: водородният влак за Калифорния (ВИДЕО)

0810
2022

Железопътният транспорт продължава да бъде най-устойчивото решение за масовата мобилност, благодарение на най-ниското средно статистическо потребление на енергия при превоза на един пътник на един километър разстояние. Електрическото задвижване на локомотиви чрез въздушна контактна мрежа е особено ефективно и позволява транспорт без вредни емисии за мотрисни влакове, трамваи и локомотиви.

Сега швейцарската компания Stadler разработи задвижван с водородни горивни клетки мотрисен влак, наречен FLIRT H₂ и предвиден за маршрути без електрическа контактна мрежа. Неелектрифицираните железопътни линии до сега се експлоатират с дизелови машини. Но тъй като преоборудването на въздушните контактни мрежи и подстанции изисква големи финансови инвестиции и много време, Stadler залага на модерно задвижване с нулеви емисии, като използва водородни горивни клетки за източник на енергия.

Мотрисният влак с горивна клетка водород за задвижване FLIRT H₂ е едноетажен и с лека алуминиева конструкция. Може да включва композиции от два до четири вагона. FLIRT H₂ се предлага по избор също с пантографи и мрежов трансформатор, така че да може да се управлява и под контактна мрежа.

FLIRT H₂ е оборудван с електрически агрегат с водородни горивни клетки, в които водородът се преобразува в електричество. Произведеният ток захранва двигателите на влака, зарежда литиево-йонните тягови батерии и ел-системата на борда. Влакът ускорява и спира, използвайки само и единствено електрическа енергия, като при спиране чрез рекупарция се връща и съхранява енергия в батериите.

Използваният зелен водород се извлича от вода чрез електролиза и се съхранява химически в резервоари на борда на влака, което прави възможно изминаването на дълги разстояния без нужда от презареждане на батериите. Пробегът на швейцарския мотрисен влак е 460 км, максималната му скорост 127 км/ч. За пълното му зареждане с водород е необходим не повече от половин час. Влакът разполага с места за 116 пасажери.

Железниците в Калифорния са поръчали вече един водороден FLIRT H2, който да се присъедини към флотилията от FLIRT дизелови мотрисни влакове на Stadler. Новият влак ще се движи по маршрут от 9 мили между Сан Бернардино и университета Редландс, като ще извършва до 16 курса всеки ден без презареждане. Влакът с нисък под и снижено ниво за качване и слизане се отличава с широки врати и просторен интериор, съответстващ на Американския закон за подпомагане на хората с увреждания (ADA). Водородният влак е оборудван с климатик и съответно проектиран да издържа на горещия калифорнийски климат.

В момента по-малко от един процент от железопътните линии в САЩ са електрифицирани, затова Stadler разглежда водородното задвижване като подходяща технология за декарбонизация, която може да се внедри ефкасно именнно в САЩ, особено в сравнение с други алтернативни опции като влакове на акумулаторни батерии, които могат да обслужват само по-къси отсечки.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин