SsangYong Musso: коравият корейски пикап

0607
2018

SsangYong пусна новото поколение на своя пикап Musso. Коравият Rexton отбеляза успех за корейския автомобилен производител – защото не беше някой „мекушав“ SUV с 4х4-задвижване, а истински всъдеход с носеща рама, всекидневна пригодност и неподправени офроуд гени. Новият SsangYong Musso е тясно свързан с Rexton. До В-колоната и двата модела са почти напълно идентични, но зад втория ред места се разкрива товарен отсек с дължина 1,30 м. Тук можете да натоварите пералнята, планински велосипед, пясък за строежа на вилата – или каквото друго си пожелаете.

По-важни от обема на каросерията (1011 л) обаче са полезният и прикаченият товар. Върху стабилния „леген“ с пластмасова облицовка могат да бъдат натоварени до 850 кг – в зависимост от модификацията. Ако това не ви е достатъчно, ще трябва да поръчате теглич – и тогава дългият до 5,10 м SsangYong Musso e-XDi 220 с 4х4 и носеща рама ще може да тегли ремарке, тежащо 3 тона заедно с товара. Който търси единствено по-голяма каросерия, ще трябва да изчака до края на 2018 – тъй като тогава корейците ще пуснат XL-версия на Musso, при която пространството за товарене ще бъде една идея по-голямо. Удължената модификация ще може да тегли до 3,5 тона и ще има полезен товар над 1 т – което е много важно за бизнеса, тъй като все повече товари се качват на европалети.

Пред товарната площ, чийто обем е нараснал с около 10% спрямо предшественика, „пикападжиите“ няма да бъдат поставени пред традиционния си избор за вид кабина. За разлика от САЩ или Южна Америка, където пикапите са достъпни в до три варианта и са по-големи, Musso винаги е с двойна кабина, предлагаща до пет места. Комфортът на седене както отпред, така и отзад, е добър – благодарение на междуосието от 3,10 м. Срещу типичния за пикапите проблем на твърде изправанета задна седалка можете да се борите с регулируемия наклон на облегалката с до 27 градуса, което прави впечатление главно на дълъг път.

Визуално, както и технически няма сериозни разлики спрямо успешно стартиралата актуална генерация на SsangYong Rexton. Между двата кръгли показателни уреда кокпитът предлага дигитален информационен дисплей, който може да бъде управляван лесно чрез бутоните на волана. Над централната конзола е позициониран 9,2-инчов мултифункционален тъчскрийн, посредством който се управляват различни настройки, навигацията и аудиосистемата. Отдолу има конвенционални регулатори за климатизацията, както и за опционалната климатизация на самите седалки.

Както и при Rexton, и тук SsangYong не дава на клиентите си възможност за избор на мотор. 2,2-литровият дизелов агрегат генерира 133 кВт/181 к.с. и максимален въртящ момент 400 Нм. Двигателят на рустикалния пикап, който става хем за типично товарно магаре, хем за лайфстайл машина, работи прекрасно, с малко вибрации и е тих до средни обороти. На ниски малко му липсва тяга, за да придвижва пъргаво тежащата 2,2 тона каросерия. За сравнително мудния старт роля играе и опционалният 6-степенен автоматик, който е малко по-тромав от 7-степенната кутия на Mercedes, монтирана при Rexton. Oборудван с ръчна трансмисия, Musso достига максимална скорост 195 км/ч, докато вариантът с автоматик вдига 185. По норма модификацията с два педала е и доста по-лакома – с разход 8,6 срещу 7,9 л на 100 км.

Окачването не скрива, че SsangYong Musso е истински „офроудър“ с носеща рама и предна ос с двойни носачи. 5-раменното задно окачване предлага добра комбинация от комфорт, динамика, офроуд пригодност и товароносимост. За съжаление при липса на товар окачването не филтрира добре неравностите и те „мятат“ каросерията, така че на водача се налага да прави корекции с нечувствителното кормилно управление. Опционалният блокаж на диференциала е разумна инвестиция, ако ви се налага да карате често по хлъзгав терен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин