Sportage – новият шампион по надеждност

0401
2017

Sportage се справи с лекота с маратона от 100 000 километра. Равносметката е: никакви повреди, което я нарежда на първото място в нашата класация от продължителните тестове

KIA ГО МОЖЕ. Междувременно това вече е известно на всички. Евтин корейски модел ли? Това беше едно време. Не е вярно, защото Sportage се произвежда в Словакия, а не е евтин, тъй като с екстрите нашият оранжев тестов автомобил струваше близо 76 000 лева. Звучи като доста скъпичко, но въпреки това е евтино, защото освен богатото оборудване (автоматична климатична инсталация, панорамен стъклен покрив, подгряване на волана, навигационна система) получавате и 7 години или 150 000 километра гаранция. Щедро е, нали?

Ще се справи ли с тегленето на
тази моторна лодка в Швеция?
Никакъв проблем за Sportage с
допустим прикачен товар 1600
килограма

Купувачите на германски автомобили могат само да си мечтаят за това. Въпреки това Kia не рискува прекалено много. Обещанието за качество, което стартира като мярка за стимулиране на продажбите, е пресметнат риск за корейците – тъй като просто нищо не се поврежда. Също като компактния модел Ceed сега и Sportage измина маратона от 100 000 километра без никакви повреди. Да ни е оставил на пътя? Някакви проблеми? Нищо подобно. Единствено се налагаше смяна на спирачните накладки на всеки 30 000 километра – което вероятно се дължи на високото тегло на автомобила (1749 кг), което се усещаше и при шофиране.

„Къде ли се крият тези 184 к.с.?“, питаха се много от водачите, които очакваха по-висок темперамент от леко шумния 2-литров дизелов двигател. „Добра тяга при потегляне, но мудната автоматична трансмисия понижава динамиката“, отбеляза един колега. „Над 140 км/ч вече не е толкова пъргава.“ До края на теста постоянна тема за разговор бе и високият разход на гориво. „Около 9 литра с ясна тенденция към двуцифрена стойност при бързо шофиране по магистрала – това е прекалено много“, отбеляза в бордния дневник колегата Франк Б. Майер, който иначе много харесваше автомобила. Средният разход по цялата дистанция бе 9,4 л/100 км. Нашите колеги от AUTO BILD ALLRAD отбелязаха разход от 8,6 литра при модела с дизелов двигател със 136 к.с. – което също е много.

Kia вместо сгъваем стол: редакторът Робин Хорниг
следи 24-часовото състезание на „Нюрбургринг“
от багажника. Вместимостта му от 465 до 1353
литра е достатъчна, но не и огромна

Но независимо от високия разход Kia бе търсен спътник за дълги пътувания благодарение на удобните си седалки. Добри отзиви получи и регулируемото кормилно управление. Наистина разликата между трите режима Comfort, Normal и Sport не е голяма, отбеляза редакторът Кристофер Клаузен. Но Kia бележи голям напредък по отношение на прецизността и информативността на кормилното управление. Затова и никой не се оплакваше от леко грубия комфорт на возене, който вероятно се дължеше и на нископрофилните 18-цолови гуми.

Kia от висок клас: добре изработен и
приятно оформен кокпит – тук дори с
подгряване на волана

По-неприятно впечатление в теста ни направиха средното предлагане на място, високият товарен ръб (74,5 см), както и ограниченият обзор. „За външните си размери Sportage не предлага достатъчно място в интериора“, оплакваше се колегата Дитер Родац. И не само той не харесваше прекалено широките колони на покрива и малките прозорци: „Без парктроник и камера за обратно виждане няма да можете да се оправите.“

Останалите критични забележки бяха заради детайли: лошата работа на чистачките при движение в дъжд по магистрали например, както и капризната електронна система за заключване („След изключване на двигателя запалването често остава активно и автомобилът не може да бъде заключен отвън“).

Но когато експертът на DEKRA проверява Kia за недостатъци, ние веднага прощаваме всички тези дребни грехове, защото бляскавата равносметка е: според вещото лице разглобеният Sportage е във великолепно състояние. Когато старателно изследва с ендоскоп кухините на каросерията и внимателно проверява за износване разглобените детайли на двигателя, става ясно: нашата класация за надеждност има нов първенец. Оценка 6 за Sportage, никой не се е представял по-добре досега. Kia просто го може!

Kia в полето: черните пътища не са нейната стихия, клиренсът от
16 сантиметра е недостатъчен за истински офроуд

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин