Spectre: първият електромобил на Rolls-Royce

2909
2021

Наред с лукса, големите двигатели са запазена марка на Rolls-Royce. Без значение дали става въпрос за Phantom, Wraith или Cullinan – във всички актуални модели на бранда работи V12-агрегат. На тази ера обаче ще бъде сложен край до няколко години. Подобно на много други автомобилни производители, и Rolls-Royce се разделя с двигателя с вътрешно горене. До 2030 г. марката трябва да предлага само електромобили. Първият от тях ще бъде наречен Spectre – и ще бъде пуснат на пазара през 2023 г.

Електрическият Rolls-Royce ще премине 2,5 милиона километра тестове

По данни на Rolls-Royce Spectre ще измине 2,5 милиона тестови километра – повече от който и да било друг модел на компанията. За база на луксозния модел ще бъде използвана алуминиевата архитектура, представена с Phantom през 2016 г. Първите официални снимки разкриват също, че Spectre ще бъде купе с две врати, чиято форма изглежда близка до тази на Wraith. Предната част е напълно маскирана. Все още не е ясно дали типичните правоъгълни фарове ще бъдат запазени. Изгледът към задницата също не разкрива много.

Дръжките на вратите са продължени в предните калници – а не се скриват.

Естествено, и Spectre също носи Spirit of Ecstasy

Някои характерни за Rolls-Royce черти обаче могат да бъдат открити в Spectre. Така например вратите са окачени на панти отзад. А вместо модерните днес прибиращи се дръжки на вратите, „благородният“ електромобил използва познатия отличителен за марката вариант, при който дръжките са продължени върху калника. Естествено, няма как най-важното да липсва – и Spectre носи на предния си капак Spirit of Ecstasy. Но дори и Rolls-Royce трябва да се бори с въздушното съпротивление – ето защо електромобилът получава оптимизирани по отношение на аеродинамиката джанти.

Задвижването може да дойде от новото BMW i7

Все още няма информация за задвижването. Според слуховете то отново ще идва от концерна майка BMW. А в лицето на i7 тя планира модел, от който може да дойде батерията. И тъй като моделите на Rolls-Royce по традиция са доста тежки заради луксозното си оборудване и щедрата шумоизолация, батерия с капацитет около 120 кВтч би могла да осигури достатъчно голям пробег.

Формата на Spectre е типична за Rolls-Royce. Все още не е ясно дали характерните светлини ще бъдат запазени в серийния вариант.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин