SPARK навлиза разширява зоните и автопарка си в Пловдив

1002
2022

По-малко от година след стъпването на услугата за споделена мобилност SPARK в Пловдив, услугата навлиза в нова фаза на развитие – покритието й се увеличава значително, а автомобилите, които могат да бъдат наемани през платформата, вече са 100. Услугата SPARK вече разполага със зони, в които може да бъде нает или освободен електромобил в голяма част от града, както и в основните търговски и бизнес центрове в Пловдив, а сега предстои да бъдат добавени и части от по-широката периферия на града. Първите нови зони, които вече са добавени в услугата са в “Кючук Париж” и “Тракия”.

През май 2021 SPARK обяви, че Пловдив ще е вторият град в България, в който ще могат да бъдат наемани електрически автомобили през мобилното приложение на компанията. Първоначално услугата покриваше широкия център на града, а потребителите й имаха на разположение 60 автомобила от 10 различни модела. Към момента зоните за наем и освобождаване на SPARK са значително разширени спрямо старта на услугата и покриват централната градска част и синя зона, основните търговски и бизнес зони, кварталите „Каменица“, „Кършияка“, части от „Съдийски“, „Младежки хълм“, “Тракия”, район “Южен”, “Христо Смирненски”, “Христо Ботев – Север”, “Възраждане”, “Захари Зограф”, “Кючук Париж”, Гребната база, стадион Пловдив и други. Същевременно наличните автомобили вече са 100.

“За нас Пловдив е перспективен пазар, който тепърва предстои да разгръща потенциала си.” коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на SPARK Bulgaria.”За осем месеца SPARK се превърна в основна част от транспортния микс в Пловдив и с добавянето на новите зони и автомобили ще можем да предложим удобен, достъпен и екологично чист транспорт на още по-голяма част от жителите и гостите на града. Щастливи сме да бъдем основен фактор в развитието на електрическата мобилност и създаването на ясно разбиране за финансовите и обществени ползи от споделените услуги. В допълнение, присъствието ни дава и пряко отражение на развитието на зарядната инфраструктура в района” допълни той. 

SPARK е услуга от ново поколение, която предлага гъвкав наем на електрически автомобили през мобилно приложение. Потребителите могат да наемат автомобил от няколко минути, до няколко дни или месеци, според нуждите и желанията си. В приложението потребителите могат да виждат както зоните, в които може да се наеме и освободи автомобил, така и всички свободни за наем електромобили от 10 различни модела.      

SPARK е водеща марка в сферата на споделената мобилност в Европа. Услугата предлага единствено електрически автомобили, което я отличава от голяма част от конкурентите й. Частната компания UAB SPARK Technologies (Литва) контролира дейността на услугата в Литва, България и Румъния. Към момента, общия брой електромобили в SPARK надхвърля 1 500 за трите държави, в които оперира, като над 500 от тях са в България.  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин