Sony представи първия си автомобил


8
ян.
2020

На изложението за потребителската електроника CES в Лас Вегас (7-10 януари) Sony направи истински фурор, като представи прототипа на първия си електромобил. Sony Vision-S не е самостоятелна разработка на технологичния гигант, в проекта са включени и много на брой познати имена от автомобилния и софтуерния бранш, сред които Magna Steyr, ZF, Nvidia, Bosch, Continental и Qualcomm. Резултатът е елегантна лимузина, наподобяваща купе и ориентирана към актуалните в момента Porsche Taycan, Polestar 2 и Lynk & Co 03.

За разлика от познатите традиционни автомобилни производители, при дългия 4,50 м модел Sony не залага на мощността и на пробега. При разработката японците са поставили фокуса в много по-голяма степен върху сигурността, надеждността, комфорта и забавлението. За всички тях допринасят 33 сензора, които наблюдават зоната около автомобила и купето и не само следят за умората на водача и за неговите предпочитания, но и при признаци на умора се грижат за адаптацията на параметри като температура и позиция на седалката. Vision-S е напълно подвижен прототип, оборудван с два електромотора по 272 к.с. всеки. Те ускоряват концептуалния модел за 4,8 сек от 0 до 100 км/ч. Максималната скорост е електронно ограничена на 240 км/ч.

В интериора са монтирани четири отделни седалки – типично за концепция. Голям панорамен покрив осигурява много светлина в купето, а междуосието от три метра трябва да гарантира достатъчно място за пасажерите. Останалата част в кокпита е максимално „редуцирана“. Бутони има само на мултифункционалния волан, а режимите за шофиране се избират с помощта на въртящ се контролер. Състоящото се от голям дисплей арматурно табло напомня на това при Honda E. От Sony все още не разкриват дали и евентуално кога автомобилът ще влезе в серийно производство.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >