Sono Motors Sion: новият електромобил „зарежда слънчева светлина“

0408
2022

Sono Motors Sion: новият електромобил „зарежда слънчева светлина“

Sono Motors ще пусне със Sion изгоден и иновативен електромобил: за тока ще се грижи слънцето, а мъжът – за финия прах.

Мюнхенският старт-ъп Sono Motors ще пусне нов електромобил на пазара. Особеното при него:  това ще бъде изгоден модел, чиито батерии ще се зареждат със слънчева светлина. Естествено батерията с капацитет от 54 кВтч. няма да зарежда толкова бързо, колкото от зарядна станция. На седмица соларните клетки ще произвеждат ток за изминаването на средно 112 километра, а максимумът е 245 километра. На зарядната станция ще можете да зареждате с до 75 кВт., като при тази мощност за 35 минути ще бъдат достигнати 80 процента. С напълно заредена батерия ще могат да бъдат изминати 305 километра.

Sono Motors Sion стартира от около 60 000 лв. Производството започва през втората половина на 2023 г. във Valmet Automotive във Финландия, а срещу 1000лв. вече можете да резервирате онлайн автомобила. Планът е през следващите седем години да бъдат произведени 257.000 автомобила.

Безупречен интериор и елементи от мъх

Дизайнът на Sion изглежда подчинен на функционалността – формата на автомобила наподобява на тази на първия Mercedes B-клас. Възходящата линия на вратите, екстрено широката задна колона и преминаващият вертикално на покрива заден капак приличат на компоненти на „баничарка“. Автомобилът е дълъг 4,47 метра, широк 1,83 метра (2,08 метра със страничните огледала) и висок 1,66 метра, а в багажника се побират 650 литра – при сгънати задни седалки дори 1250 литра. За по-добра аеродинамика и по-малка загуба на пробег вследствие на въздушното съпротивление, Sion има покрита радиаторна решетка и спойлер на задния капак.

Във вътрешното пространство има стъкло, а зад него мъх. Това не е дизайнерски елемент, а пречиства въздуха. Мъхът извлича до 20 процента от финия прах. Според Sono Motors не са необходими други грижи за него.

Иначе останалата част от интериора е безупречна. Има два дисплея: единият е за уредите, а другият – за инфотейнмънт системата.

Синхронният електромотор за трифазен ток е произведен от Continental и разполага със 163 к.с., а към предните колела се предават максимум 270 Нм. Максималната скорост е 140 км/ч, а за намаляване на разходите всеки клиент получава книжка за ремонтиране на автомобила. Освен това Sono планират и видео-уроци за ремонтирането, а резервните части се поръчват от онлайн-магазин.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин