SMSмърт


19
юли
2019

Много шофьори са твърдо убедени, че докато са зад волана, могат с лекота да вършат по няколко действия едновременно. Но опасността от отвличане на вниманието съвсем не е за подценяване. Според експерти всяка трета катастрофа се дължи на разсеяни водачи, а все по-често причината се оказва мобилният телефон.

Детските психолози го наричат instant gratification – незабавното изпълнение на желания. „Няма пък! Мамо, искам си бонбоните сега!“ Познатата ни до болка стратегия на подрастващите се повтаря отново при така наречения мултитаскинг зад кормилото на автомобила: едва ли има шофьор, който си изключва телефона, преди да запали двигателя. В днешно време настойчиво и упорито се опитваме да прочетем всяко входящо съобщение. На момента. Сега и веднага! Искам пък! Всяка актуализация на статус във Facebook, всяка споделена снимка в ерата на непрекъсната лавина от информация трябва в реално време да бъде регистрирана, оценена или дори коментирана.

Чудесно е, че днес имаме тези технологични възможности, нали? Но мобилната играчка зад волана не носи радост, а смърт! Вероятно на мнозина не им се вярва, но е факт и всички трябва да го знаем. Всеки, който, докато шофира, говори по телефона, пише съобщения или дори просто ги чете, рискува не само собствения си живот, но и този на околните!
Докато разговаряте по смартфона си и управлявате автомобила, възможността ви за реакция се намалява с поне половин секунда, видимостта ви се ограничава до тази в неосветен тунел, а рискът от катастрофа се увеличава шест пъти! Между другото тези цифри важат със същата сила и при използването на хендсфри. Опасността да не забележите червената светлина на светофара се увеличава с 15 процента.

Още по-опасно е писането на SMS или други текстове в телефона по време на шофиране. Според експерименти на швейцарски специалисти рискът от катастрофа се увеличава цели 23 пъти! При скорост от 100 км/ч вашият автомобил изминава 27 метра за една секунда. Имайте предвид, че дори самото набиране на телефонен номер отнема доста повече време!

Мет Ричъл, носител на наградата „Пулицър“ и журналист на „Ню Йорк Таймс“, описва в излязлата през 2014 година своя книга „Смъртоносно скитане“ как днес мозъкът при млади и възрастни хора се развива различно: вероятно заради по-честата употреба на интернет медии при младото поколение. Той се позовава на проучвания на невролози, според които удоволствието, което мнозина изпитват при телефонно обаждане или получаване на SMS, много си прилича с радостта, която играчи изпитват, когато спечелят в казино.

С други думи повечето хора са силно зависими от смартфона, защото подобно на усещането в хазарта се нуждаят от поредната порция допамин. Проучванията също така показват, че много често телефонистите продължават да са разсеяни дори и 15 секунди след самото обаждане или прочетения SMS.

Модерните мобилни приложения могат сами да регистрират, че пътувате в автомобил, и при съответна активация да отговарят автоматично вместо вас, че в момента не е удобно да говорите.
По-лесно обаче е просто да превключите телефона си на полетен режим. Може да ви звучи налудничаво, но помислете… По-сигурно е!

Лек път и поздрави,

Ралф Петров
Главен редактор
AUTO BILD България

Още по темата

Card image cap
18-тонният кемпер, който ще ви отведе до края на света

27
юли
2017

Unicat Volvo FH12 4x4 е готово за експедиции до най-труднодостъпните кътчета на планетата

Card image cap
Mercedes-AMG GT Roadster: Рррроудстърът

20
окт.
2016

Mercedes махна покрива на AMG GT: като роудстър мощният спортист директно спечели нашите сърца

Card image cap
Ясно е името на новото шоу на Кларксън

12
май
2016

Вече е ясно името на новата продукция на Джеръми Кларксън, Ричард Хамънд и Джеймс Мей. Идеята е то да показва, че шоуто няма да се снима само на едно място

Card image cap
Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II продаден на зверска цена

9
февр.
2017

Почитател на Mercedes от САЩ купи на търг 190 E Evolution II. За сумата, която влага в Benz-a йънгтаймер, мъжът можеше да си вземе цели седем Ford Mustang с V8-двигател!

Card image cap

В последния брой:

Архив >